Suriname versterkt bilaterale samenwerking met Barbados

Suriname en Barbados willen hun bilaterale samenwerking versterken. Hierover hebben de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi en de Barbadiaanse premier Mia Amor Mottley zich gebogen tijdens een ontmoeting maandag 14 februari in Guyana. Santokhi en minister-president Mottley nemen in Guyana deel aan de International Energy Conference and Expo 2022. President Santokhi toont zich ingenomen, dat Suriname en Barbados zaken kunnen doen. Beide landen willen de relatie op verschillende gebieden van samenwerking versterken. 

De regeringsleider heeft tijdens het gesprek aangegeven, dat Suriname erin is geslaagd de financiële crisis onder controle te krijgen en daarnaast een overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft weten te sluiten. “Met het IMF-programma en de steun van de IDB, de Wereldbank en ons prudent beleid slagen we erin om te sparen en dus projecten te ontwikkelen”, aldus president Santokhi. Hij nodigt de particuliere sector uit om te zoeken naar mogelijkheden in het Caribisch gebied.

Daarnaast merkte het staatshoofd op, dat Suriname beschikt over grond voor landbouw, er is marktafzet en het bedrijfsleven heeft potentie. Volgens president Santokhi is er geen reden waarom Guyana, Suriname en Barbados niet samen zouden kunnen optrekken. 

Premier Mottley is van mening dat de relatie tussen staten binnen de Caricom alleen zal versterken wanneer zij dichter bij elkaar komen. Ze merkte op dat er te lang is gesproken en dat het nu tijd is voor actie. De Barbadiaanse premier acht onder andere de traditionele veerbootverbindingen niet meer van de tijd. Ze verwijst daarentegen naar vliegverbindingen, die van belang zijn voor de toerismesector en cruciaal voor het ontsluiten van de Amerikaanse kustlanden. Ze zei ook, dat de landbouwsector benut moet worden voor ontwikkeling en oplossen van problemen.

Premier Mottley zei onder de indruk te zijnvan Surinames zoetwatercapaciteit en mogelijkheden om water te exporteren. “Uw kracht is onze zwakte”, sprak ze hierover, eraan toevoegend dat Barbados in de wereld tot de groep van 15 landen met waterschaarste behoort. 

Tijdens de ontnoeting hebben beide regeringsleiders ook stilgestaan bij de toerismesector. Cruiseschepen zorgen binnen het Carïbisch gebied voor minstens 1,8 miljoen toeristen per dag. Deze sector kan op haar beurt voor een enorme boost van de goudverwerkende sector zorgen.

Ze merkte verder op, dat de Surinamerivier de mogelijkheid biedt voor veerbootreizen. De premier spreekt op dit stuk van een tot nu toe onbenutte kans. Zij ziet ook kansen voor Suriname op het gebied van pluimvee en visserij binnen de Caricom. Over het laatste zei premier Mottley, dat in Surinaamse wateren gevangen garnalen aan hoge standaarden voldoen.

error: Kopiëren mag niet!