SRD 500 miljoen woensdag 16 februari op TD veiling CBvS

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) gaat woensdag 16 februari een bedrag van SRD 500 miljoen op de Termijn Deposito (TD) veiling plaatsen. De bank gaat woensdag voor de eerste keer een 6-maandse TD aanbieden. Hiervoor wordt een bedrag van SRD 100 miljoen op de veiling geplaatst. 

Voor de 1-weekse TD is het te veilen bedrag SRD 80 miljoen en voor de 3-maandse TD een bedrag van SRD 320 miljoen. De CBvS zegt door te zullen gaan met haar geld verkrappend beleid. De basisgeldhoeveelheid doelstelling voor de maand februari is gesteld op SRD 9,5 miljard. De TD veilingen zijn het monetair instrument die de bank hanteert om de overtollige liquiditeiten in het bankensysteem voor een bepaalde periode te binden, zodat het geen vraag kan uitoefenen op de vraag naar vreemde valuta. Hiermee wil de bank de wisselkoers op een stabiel niveau onder controle houden, en zodoende de inflatie neerwaarts drukken.

De gewogen gemiddelde rente tijdens de wekelijkse TD veilingen vertonen sedert begin dit jaar een dalende trend. De hoogste rentenotering was die van eind december, 92,3%. Bij de TD veiling vorige week  lag het renteniveau op 50,6%. 

Kritiek

De grootste kritiek op de TD veilingen betreft de enorme rentebedragen die de CBvS uitkeert aan de beleggers, de commerciële banken. Sedert de TD veilingen eind juni vorig jaar zijn geïntroduceerd is het rentebedrag dat aan de banken is verschuldigd ondertussen opgelopen tot SRD 325 miljoen. Met de veiling vandaag zal deze weer met enkele tientallen miljoen oplopen.

Menigeen zegt, dat de banken met de TD veilingen “makkelijk” geld verdienen. Die bewering wordt niet ontkend.

Eerder heeft de CBvS laten weten, dat de te betalen rentebedragen helaas de prijs zijn die betaald moet worden om de inflatie te bestrijden. Critici trekken echter het effect van de TD veilingen op de koersontwikkeling in twijfel. Volgens hen lijkt het er op dat de TD veilingen meer bedoeld zijn om de solvabiliteitspositie van de commerciële banken te versterken.

Het is algemeen bekend dat de grootste commerciële bank in Suriname reeds enkele jaren in een sterk beroerde solvabiliteitspositie verkeert welke van grote invloed is op de positie van overige banken en financiële instellingen. Vanuit de politiek wordt geruime tijd opgeroepen om de TD veilingen ook voor het gewone publiek open te stellen, zodat die ook een “graantje” mee kan pikken. Die oproep lijkt echter tegen dovemansoren te zijn gericht. Dat versterkt het algemeen vermoeden in de samenleving, dat de TD veilingen vooral bedoeld zijn om de banken “een helpende hand” toe te steken in hun beroerde solvabiliteitspositie.

Dat overheden en of de Centrale Banken in de wereld “reddingsacties” uitvoeren voor commerciële banken in nood, is geen novum. Een gezond en goed functionerend financieel systeem is immers erg belangrijk voor een land. Waar het bij de critici om gaat is om daar openlijk voor uit te komen en het publiek geen andere verhalen voor te houden.

SS

error: Kopiëren mag niet!