President Santokhi: “Werken aan overgang naar meer gediversifieerde economie”

Internationale Energie Conferentie begonnen in Guyana 

De Internationale Energie Conferentie is dinsdag begonnen in Guyana. Stakeholders van de wereldwijde oliesector zijn in Guyana voor de eerste grote energieconferentie van het land sinds de corona-pandemie iets meer dan twee jaar geleden begon. 

Opening 

De International Energy Conference and Exhibition wil bedrijven kansen bieden om hun aanwezigheid in Guyana te vergroten, terwijl ze ideeën uitwisselen en oplossingen identificeren die cruciaal zijn voor de optimalisatie van de sector. Opvallend is dat er vertegenwoordiging is van staatshoofden uit drie landen, naast die van Guyana ook Nana Addo Dankwa Akufo-Addo, president van Ghana, Chandrikapersad Santokhi, en Mia Amor Mottley, premier van Barbados. De staatshoofden hebben de conferentie geopend met toespraken. Irfaan Ali, de president van Guyana, heeft de keynote toespraak gehouden.

Toespraak president Santokhi 

President Santokhi heeft de internationale energie conferentie gisteren toegesproken.  In zijn toespraak gaf hij de standpunten en perspectieven van Suriname aan. Volgens de president is de centrale vraag, “hoe maken we die overgang, gebruikmakend van de nieuw ontdekte natuurlijke hulpbronnen, om een solide basis te leggen, voor een meer gediversifieerde economie, voor de komende generaties”. “Daarbij moeten we rekening houden met de volgende uitdagingen, de pandemie, de wereldwijde financiële- en ontwikkelingsrisico’s, de impact van klimaatverandering, en nu ook de dreigende wereldwijde instabiliteit, als gevolg van politieke conflicten. Wat ook van eminent belang is, dat we verantwoordelijk moeten zijn in onze aanpak en zeker onze olie- en gasbronnen op een milieuvriendelijke en gezonde manier moeten ontwikkelen. Suriname is een van de zwaar beboste landen in de wereld, dus we weten wat we hebben te beschermen, zo ook onze negatieve carbon uitstoot”, aldus het staatshoofd.

Niet oneindig 

“Olie-, en ook gasbronnen, zijn niet oneindig, we zijn ons ook ervan bewust dat op een bepaald moment in de niet al te verre toekomst, de vraag naar deze middelen de prijzen zal doen dalen, omdat allerlei heffingen en belastingen duur zullen zijn. Evenzo moeten onze samenlevingen investeren in groene energie en het gebruik van deze hernieuwbare energiebronnen bevorderen. Momenteel worden in Suriname data verzameld om na te gaan of we de wind kunnen gebruiken om energie op te wekken. Dorpen in het binnenland worden nu voorzien van zonnepanelen om te voorzien in hun energiebehoefte”, stelde president Santokhi.

Samenwerking 

“Zo is er een samenwerking tussen de overheid en particuliere sector. Lokale ondernemingen worden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen op gas- en oliegebied, waarbij ze wordt aangegeven wat de vraag zal zijn naar goederen en diensten, zodat ze voorbereidingen kunnen treffen om adequaat hierop te kunnen inspelen.” President Santokhi sprak de hoop uit, dat landen erin slagen om die te ontwikkelen op basis van samenwerking tussen de regering en private sector, waarbij wordt gewerkt volgens de internationaal gestelde standaarden.

3 dagen 

De conferentie duurt drie dagen. Leden van de diplomatieke gemeenschap zullen ook deelnemen aan discussies en belangrijke presentaties geven. Ambassadeur Fernando Ponz Canto, hoofd van de delegatie van de Europese Unie in Guyana en Suriname, staat op de agenda om perspectieven te delen over activa en infrastructuur in de energiesector, maar vanuit de ervaring van de EU. Op de tweede en derde dag van de conferentie zullen er ook belangrijke presentaties zijn. Over het algemeen wordt verwacht dat de conferentie meer dan 500 deelnemers en 150 exposanten zal zien in het Guyana Marriott Hotel.

Bekijk hieronder vanaf minuut 36 de toespraak van president Santokhi:

error: Kopiëren mag niet!