Postbus gebruik nog altijd populair?

Het gebruik van de postbus in Suriname lijkt niet meer in trek te zijn. Op de meeste websites van bedrijven en in reclame-uitingen op televisie ontbreekt de vermelding van een postbusnummer. Vooral jongere ondernemers zijn met de digitalisering van de maatschappij meegegaan en kiezen eerder voor een e-mailadres. Bepaalde dienstverleners in Suriname bieden ook een postadres aan waar zakelijke klanten hun post kunnen laten bezorgen, dit is dus geen postbus, maar een postadres.  

In Nederland maakt nog altijd een derde van de bedrijven gebruik van een postbus. Zo zijn er maar liefst 800 postbus locaties in Nederland. Een van de argumenten is de uitstraling van professionaliteit.

In Suriname wordt de postbusdienst nog altijd verzorgd door Surpost die naast alle andere diensten de alleenvertegenwoordiger is voor de verhuur van postbussen in Suriname.

Wie langs het Kerkplein loopt en even verder de postlocatie passeert kan de postbussen gemakkelijk zien. Het viel de redactie van Dagblad Suriname op, dat er nog altijd personen zijn die dankbaar van de service gebruik maken. Navraag bij ondernemers levert op, dat er echter nog nauwelijks gebruik van een postbus wordt gemaakt door hen. Dit blijkt enigszins genuanceerd te worden, omdat volgens een ervaringsdeskundige in het veld banken, parastatale bedrijven en soms ook particuliere bedrijven nog altijd gebruik maken van de postbus. Zo wordt er gewezen op bedrijven die voor hun bankafschriften nog behoefte hebben aan een postbus. Ook andere typen organisaties kozen voor de betrouwbaarheid van een postbus.

“Door de automatisering van banken zijn de bankafschriften echter verdwenen en is de behoefte aan een postbus afgenomen”, laat iemand anders uit het veld weten. Deze persoon laat bovendien weten, dat er tot twee jaar terug nog boven de SRD 500 per jaar voor een postbus betaald moest worden. “Hierdoor maken wij geen gebruik meer van een postbus”, laat deze persoon weten.

Het privé gebruik is aan de andere kant afgenomen. Verder wordt als argument aangevoerd dat ook de postvolumes zijn afgenomen. “De vraag naar een postbus is daardoor ook verminderd”, zegt de kenner.

Voor mensen zonder vast woonadres was de postbus vroeger een goede uitkomst. Opgemerkt wordt, dat de tijden zijn veranderd. Financiële instellingen hebben de behoefte nog altijd wel. De inschatting is dat er nog delen van de samenleving zijn die de behoefte hebben aan een postbus, aan de andere kant is een e-mailadres sneller gemaakt.

RB

error: Kopiëren mag niet!