PAHO heeft al 100 miljoen doses Covid-19-vaccin geleverd aan Latijns-Amerika en Caribisch gebied

Het aantal doses Covid-19-vaccin dat door de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) aan Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is geleverd, heeft dinsdag 15 februari de 100 miljoen bereikt, dankzij de inspanningen van het Revolving Fonds van de organisatie, de inkoop- en leveringspartner van COVAX in de regio.

De laatste partij vaccins omvat 151.200 doses Moderna-vaccin als onderdeel van de COVAX-steun aan Haïti, en 1.511.640 doses Pfizer-vaccins voor Ecuador die door Spanje zijn gedoneerd. 

“De 100 miljoen doses betekenen een belangrijke mijlpaal,” aldus PAHO-directrice dr. Carissa F. Etienne. “Dankzij de nauwe coördinatie tussen COVAX en ons Revolving Fonds, en de genereuze ondersteuning van partners die ons hielpen om de doses veilig te stellen toen de aanvoer beperkt was, zijn onze landen beter in staat om de bevolking te vaccineren en te beschermen, inclusief de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.” 

Het PAHO Revolving Fund is de aangewezen bevoorradingsagentuur voor COVAX in Noord- en Zuid-Amerika. Door gebruik te maken van meer dan vier decennia ervaring in de aanschaf van vaccins heeft het Revolving Fund nu 100 miljoen doses Covid-19-vaccin geleverd aan 33 landen. Ongeveer 30% hiervan werd gedoneerd door de Verenigde Staten van Amerika, Canada, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Japan, Zweden, Noorwegen en Denemarken.

PAHO coördineerde de leveringen met andere COVAX-partners, zoals UNICEF, CEPI, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Gavi, en ondersteunde de internationale logistiek om ervoor te zorgen dat de vaccins veilig en binnen de kortst mogelijke tijd in de landen aankomen.

Om de inspanningen van COVAX aan te vullen, lanceerde PAHO in augustus 2021 ook een initiatief voor extra toegang tot Covid-19-vaccins in de regio door langetermijnovereenkomsten aan te gaan met drie fabrikanten.

Hoewel 63% van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied nu tegen Covid-19 is gevaccineerd, blijft de dekking ongelijk, met 14 landen en gebieden die nog niet eens 40% van hun bevolking hebben geïmmuniseerd. Haïti blijft onderaan de lijst staan met een vaccinatiegraad van minder dan 1,2%.

error: Kopiëren mag niet!