“Gelukkig kwam tweedehands als redding”

“In zo een dure tijd denk je tien keer na voor je babykleding gaat kopen”, zegt Asha. Als je niet veel verdient en ook bijna geen geld hebt om je vaste lasten te betalen of om voeding in je kast te zetten, zijn tweede en derde handse goederen je enige optie. Enkele burgers geven aan dat  inkopen doen voor babykleren en spullen helemaal niet kan. De prijzen zijn heel erg hoog en het zijn dingen die vaak genoeg maar voor een korte tijd gebruikt kunnen worden. Zij zijn dus vaak op social media hun inkopen aan het doen voor tweedehandse kleren.

Asha die ook liever op Facebook haar babykleren koopt, geeft aan dat deze wel tweedehands zijn, maar ze vaak niet gedragen zijn geworden en dus niet gebruikt zijn. “Je hebt ouders die heel veel inkopen doen en door die hele drukte en de groei niet eens alles kunnen gebruiken. Enkele bigi sma’s zeggen dat je geen tweede handse kleren voor een pasgeboren kind moet gebruiken, maar als je geen geld hebt en de economische toestand het ook niet toelaat en de dingen nog goed eruit zien, dan ga ik maar ervoor. Na een goede wassen beurt komt alles goed. Als moeder wil je het beste hebben voor je kind en dat probeer ik te doen, maar ik ga niet boven mijn vermogen. Pap en de andere nodige dingen voor voeding koop ik wel en dat is ook zo duur, maar als het om kleren gaat, wegwerpluiers, schoenen en andere handige dingen koop ik het wel over van een ander. Je komt soms nog acties in de winkel tegen van SRD 25 op enkele babykleren, maar die zijn ook gevlekt of hebben een scheur, er is altijd iets aan de hand”, zegt Asha.

“Een babypak alleen kost je al tussen de  SRD 100 en SRD 200, compleet tussen de SRD 300 en 500. Ook zijn de prijzen van wegwerpluiers overdreven hoog. Een pak gebruik je niet eens een week dus je gaat een aantal moeten hebben om een maand door te komen.”

Derick, die pas vader is geworden, geeft aan dat hij heel blij is. “Toen mijn vrouw mij zei dat wij ouders worden, sprong ik de lucht in. Nadat ik de prijzen heb gezien in de winkel begon ik mijn hoofd vast te houden. Maar, gelukkig kwam tweedehands als redding. Ik wil geen last zijn voor niemand en mijn vrouw ook niet, dus als het goedkoop kan, hoef je niemand te storen”, zegt Derick.

“Ik zie me geen handen uitsteken voor mijn moeder om mij te helpen met inkopen doen  voor mijn kind. Dus dankzij de tweedehands spullen lukt het. Je hebt dure spullen ertussen, maar je komt soms zo een goede aanbieding tegen waarop je geen nee kan zeggen. Waar vind je bijvoorbeeld een hele doos met babykleren voor SRD 500 met andere nodige dingen erin? Nergens dan op het net. In de winkel koop je met dat bedrag net een pak en niet eens een pak wegwerpluiers.”

Elijsha, die ook een kind heeft, geeft aan dat zij jaren terug niet echt naar de prijzen keek. Het was heel anders. Dus tweedehands hoefde voor haar niet. Zij is heel netjes omgegaan met al haar babyspullen. Enkele kleren en schoenen heeft zij weggegeven aan mensen die het moeilijk hebben en andere heeft zij mooi bewaard. “Mijn babybed, stoel en andere speeltjes heb ik nog steeds en vijf jaren verder heb ik het aan mijn zusje kunnen geven en ze zagen nog nieuw uit”, zegt Elijsha.

“Ik heb vaak gebruik gemaakt van de spullen, maar was altijd op tijd met schoonmaken. Ik dacht eraan om eigenlijk nieuwe dingen te kopen voor m’n nichtje, maar na de prijzen te hebben gekregen zei ik haar, dat ik haar mijn babyspullen maar geef en dat vond zij ook goed. Tussendoor koop ik wel leuke kleertjes, maar ik kijk ook heel scherp naar de prijs. Bovenal vind ik het heel goed dat de mensen tweedehands kunnen gebruiken. Soms heb je ook merkspullen ertussen, dus ik maak me niet druk. Ik maak het zelf ook.”

TM 

error: Kopiëren mag niet!