Betalen met de pinpas of contant geld?

Heden ten dage is het voor de burgers van Suriname heel erg belangrijk om de essentie te begrijpen die schuil gaat achter het betalen met de pinpas. Je kan op zo een manier niet alleen voorkomen dat dieven er vandoor gaan met je geld, maar je hoeft dan ook geen kleingeld van de Chinees te krijgen die twee of vier stukjes ‘Hals’ zouden zijn.

Het lastige ervan is, dat niet een ieder in Suriname een (actieve) bankrekening heeft. Studenten vinden het bijvoorbeeld lastig om in de lange rijen te staan wanneer ze geld over moeten maken. Het voordeel van internetbankieren is dat je met een druk van een knop op je telefoon al heel veel gerealiseerd kan hebben met betrekking tot betalingen. Overmaken is de laatste tijd heel erg belangrijk aan het worden.

“Het komt vaak voor dat pinautomaten leeg zijn en dan moet ik met me pinpas betalen “, zegt een dame die net klaar is met het afrekenen van haar rekening bij een supermarkt. Ze neemt haar bon en gaat na of de winkelier het juiste bedrag heeft aangeslagen.

“Betaalt u met pinpas of gaat u gewoon contant afrekenen?”, vraagt de winkelier aan een dame die volgt. Chinese supermarkt eigenaren vinden het altijd veel beter wanneer er giraal wordt betaald. Dit, omdat ze vaak te kampen hebben met een tekort aan kleingeld. Een man die betaalt met contant geld en kleingeld moet terugkrijgen wordt boos en zegt opdringerig ”als je me geen kleingeld geeft zet ik de spullen terug”, langzaam maar zeker komt vanuit de laden van de winkelier het gewenste bedrag aan kleingeld voor de man. “Zie je nou, er is wel kleingeld”, zegt de man boos en loopt weg met zijn spullen richting zijn voertuig.

In Suriname is de mogelijkheid er nog om te kiezen of je het gewoon betaalt of of dat je met je pinpas afrekent. Het maakt nou niet zo erg veel uit. Giraal verkeer in de wereld aan de andere kant is aan de stijgende kant. Men heeft liever online bankieren, dan geld uit de zak halen met alle nare gevolgen vandien.

GW

error: Kopiëren mag niet!