Sombra stopt niet

De Surinaamse dichter Stanley Richard Slijngard, bekend als S. Sombra, vierde zondag 13 februari zijn 83e verjaardag. S. Sombra is de schrijversnaam van Stanley Richard Slijngard. Hij werd geboren op 13 februari 1939 te Totness in het district Coronie.

De schrijver, die in 1974 debuteerde met ‘Tarta’, schrijft voornamelijk in het Sranantongo. Zelf liet hij in de media weten van sociale onderwerpen te houden. Zijn werk bestaande uit sterk politiek bewogen boodschappen is bekend bij velen, ook internationaal.

Siegmien Staphorst, de voorzitter van NAKS, kent Sombra vanaf de jaren ’70. “Toen al was hij een bekende dichter en leverde hij zijn bijdrage”, aldus Staphorst. “Hij maakt gedichten over maatschappelijke vraagstukken, waarbij hij ook het cultuurbewustzijn helpt vergroten.”  

Staphorst zegt, dat het van groot belang is dat er iemand als Sombra is in Suriname die vanuit een multi etnische bril het besef brengt, dat iedereen in de maatschappij gelijke rechten en kansen heeft. “Dat laat hij doordringen in zijn gedichten en dat is zeer waardevol.” De voorzitter van NAKS benadrukt, dat Sombra reeds vele jaren onvermoeibaar zijn boodschap overbrengt. “We zitten ondertussen in een andere eeuw en hij stopt niet, dat is zo bijzonder voor Suriname.”

Staphorst is van mening, dat Sombra een cultuur ambassadeur is. Een van zijn veel door hem voorgedragen gedichten is ‘Te mi jere na dron e naki’ waarbij de klank van een drum nabootst door middel van hoge kreten.

RB

error: Kopiëren mag niet!