Hoefdraad na uitspraak Hof: “Ongekende hetze tegen mij heeft proporties van criminalisering aangenomen”

Oud-minister van Financien Gillmore Hoefdraad is vrijdag 11 februari, na bevestiging door het Hof van Justitie van een tegen hem uitgesproken vonnis van 12 jaar gevangenisstraf en een boete van SRD 500.000 bij niet betaling te vervangen door 12 maanden hechtenis, via zijn advocaat Murwin Dubois met een uitgebreide verklaring gekomen. Daarin stelt Hoefdraad onder andere dat “de hetze” tegen hem “proporties van criinalisering heeft aangenomen”.

“Het moge nogmaals duidelijk zijn dat ik op geen enkel moment heb gehandeld met verwerving van<br>persoonlijk gewin in het achterhoofd. Het behartigen van de belangen van de Republiek Suriname is steeds mijn leidend principe geweest. Ondanks de turbulente ontwikkelingen nationaal en internationaal heb ik binnen de grenzen van het mogelijke naar mijn bescheiden mening mijn bijdrage geleverd om het schip van Staat door de woelige wateren te loodsen.” 

“Ik heb uitgebreid stilgestaan en mijn wenkbrauwen gefronst bij het wat mij betreft schokkend optreden van de Procureur-Generaal in deze kwestie. Het handelen van de Procureur-Generaal zoals ik eerder heb verwoord, doet de vraag rijzen of niet bij voorbaat een eventuele weg naar een eerlijk proces moedwillig is afgesneden. Conclusies van verbalisanten in processen-verbaal schijnen leidend te zijn waardoor de objectiviteit geweld is aangedaan. Het in een vroeg stadium doen uitlekken van het dossier door het OM heeft in die periode geleid tot een ongekende hetze tegen mijn persoon, welke de proporties van criminalisering hebben aangenomen.”

De oud-bewindsman stelt ook, dat men “aan karakter vernietiging” heeft gedaan, “ik ben verguisd geworden in de pers maar ook op internationaal niveau. Er zijn brieven en e-mails verzonden internationaal, ingezonden stukken, karaktermoord gepleegd zonder feiten. Zonder bewijzen. Waarmee wij bezig waren was om het land te redden. Te voorkomen dat het ineenstorte. De publieke opinie is constant beïnvloed geworden. Continu gepraat over corruptie zonder enig bewijs. Zelfs na een veroordeling waarbij er nergens staat dat gelden te eigen bate zijn aangewend verschijnt er in de pers dat middelen ten eigen bate zijn gebruikt. Journalisten die deze regering aanhangen geven aan dat het een zwarte dag is voor het land is vanwege de veroordeling van ons allen in de CBvS case. Het is werkelijk een zwarte dag voor de Surinaamse Staat, maar vanwege het feit dat er geen recht is gewezen”, aldus Hoefdraad.

In zijn verklaring gaat de oud-minister ook flink tekeer tegen de VHP. Volgens Hoefdraad gaat het om een “ongebreidelde heksenjacht en door vakkundige manipulatie van mijn politieke tegenstanders en delen van de pers is er een massa hysterie gecreëerd tegen mij”. “De politieke aanvallen vanuit vooral de VHP vanaf 2015, de samenspanning tussen de VHP-top en het OM, de vernedering van mij nationaal en internationaal die ik als onacceptabel ervaar, de moordbedreigingen. Verder een prijs op mijn hoofd notabene op de radio door VHP-aanhangers die het ook publiekelijk kenbaar maakten, opgezweept door hun partijleiding met hun ongefundeerde uitspraken, maken dat ik me voor mijn veiligheid niet aan U zal presenteren. Ik kan me nooit veilig voelen waar het een onderonsje is tussen politieke tegenstanders en het Openbaar Ministerie die onafhankelijk moet onderzoeken. Ik voel me zwaar aangetast in mijn basis mensenrechten. Ik werd gebrand als te zijn voortvluchtig terwijl er nergens melding was gemaakt dat de vervolging was aangevangen met het rechtsproces.”

Lees hieronder de integrale tekst van de verklaring van oud-minister Gillmore Hoefdraad via zijn advocaat Murwin Dubois:

error: Kopiëren mag niet!