ABOP viert 32-jarig bestaan

De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij, ABOP, heeft vrijdag haar 32-jarig bestaan gevierd met een dankdienst. Vicepresident Ronnie Brunswijk, voorzitter van de partij, stelde via social media: “Ik feliciteer alle partijgenoten met het 32-jarig bestaan van de ABOP.”

Ontstaan

De ABOP is ontstaan uit een afsplitsing van de BEP. Wegens interne strubbelingen hebben enkele moedige mannen besloten om de ABOP op te richten, zei Marinus Bee eerder tegenover Dagblad Suriname. Bee is secretaris van de partij, tevens de huidige voorzitter van het parlement.

Op 11 februari 1990 werd tijdens een bijzonder Partijcongres de heer Petrus Domini (wijlen) als eerste voorzitter van de ABOP gekozen. De partij deed aan de verkiezingen van 1991 en 2000 mee, maar behaalde geen zetels in De Nationale Assemblee. In 1996 sloot Ronnie Brunswijk zich aan bij de ABOP. In 2005 heeft de partij haar eerste zetel behaald, toen Brunswijk werd gekozen in Marowijne. In 2010 behaalde de partij 3 Assembleezetels en 2015 5 zetels. Waar de partij in 2010 5000 stemmen behaalde, kreeg zij in 2015 ruim 26.000 stemmen. 

Verkiezingen 2020 en coalitie

Sinds eind maart 2019 werd de vorming van allianties tijdens verkiezingen wettelijk verboden. De ABOP ging een samenwerking aan met de Pertjajah Luhur (PL), een partij die grotendeels een Javaanse achterban heeft. Met deze partij werd de afspraak gemaakt, dat ABOP-kandidaten op de lijst van de PL kwamen te staan in districten waar de achterban van de ABOP niet groot is. Omgekeerd gebeurt hetzelfde met PL-kandidaten op de ABOP-lijsten. De ABOP behaalde acht zetels tijdens de verkiezingen met daarbij nog een extra zetel uit Wanica voor Miquella Soemar-Huur die daar als lijstduwer op de lijst van Pertjajah Luhur meedeed en de meeste stemmen achter zich kreeg. De ABOP vormde hierna een coalitie regering met de Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP. Ronnie Brunswijk werd vicepresident van het land en Marinus Bee werd voorzitter van de Assemblee. De ABOP kreeg ook 5 ministeries.

Voormalig minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer werd na het verliezen van draagvlak door de ABOP vervangen. Vooralsnog is zij de enige vervangen minister in het huidige kabinet. Echter staan de verhoudingen tussen de twee grootste partijen in de coalitie vanaf het begin op scherp. De geelzwarte en oranje partij zitten heel vaak elkaar in de haren over belangrijke issues. 

error: Kopiëren mag niet!