Staatsrechtgeleerde Sam Polanen overleden op 80-jarige leeftijd

De bekende Staatsrechtgeleerde Sam Polanen is op 80-jarige leeftijd overleden, zo is vrijdag 11 februari bekend geworden.

Toen hij tien jaar jong was mocht hij met een echtpaar dat bevriend was met zijn ouders voor zes maanden mee naar Nederland. Die zes maanden werden uiteindelijk 23 jaar. Hij groeide op in een pleeggezin, maakte de lagere school af, volgde het gymnasium en koos als vervolgopleiding de studie tandheelkunde. Dit op aandringen van zijn oom Desi Polanen die in Paramaribo een bloeiende tandartspraktijk had. Die studie brak hij na een jaar af om rechten te gaan studeren, eerst in Groningen en later in Leiden. 

Op 8 mei 1973 behaalde hij zijn doctoraal examen rechten aan de Universiteit Leiden.

In 1974 keerde hij terug naar Suriname. Hij trad in dienst van de overheid als secretaris van de Grondwetscommissie. De commissie was belast was met de voorbereiding van de Grondwet van Suriname die na de onafhankelijkheid in 1975 in werking zou treden. In 1976 werd hij benoemd tot docent Staats- en bestuursrecht aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). 

In 1988 publiceerde hij Het kiesstelsel van de Republiek Suriname. Hij zet daarin uiteen hoe de verkiezingen georganiseerd zijn voor De Nationale Assemblee en de nieuwe regionale volksvertegenwoordigingen, de districts- en de ressortraden. 

In 1978 ontving Polanen de Ereorde Ridder in de Gele Ster Civiel en in 2010 de Ereorde Groot officier Palm civiel.

error: Kopiëren mag niet!