Rente TD’s verder gedaald naar 50,6%

De gewogen gemiddelde rente van de Termijn Deposito’s (TD’s) is deze week met 7,2 procentpunten verder gedaald naar 50,6 procent. De rente vertoont na de hoogste notering in december 2021 van 92,3% een gestage daling.

Bij de TD veiling afgelopen woensdag is voor de 1 weekse TD een bedrag van SRD 100 miljoen toegewezen. Voor de 1 maandse TD is het bedrag van SRD 200 miljoen toegewezen, en voor de 3 maandse TD’s een bedrag van SRD 100 miljoen. Voor al de drie TD’s hebben de banken meer aangeboden dan op de veiling was geplaatst.

De rente die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) moet betalen voor de TD’s is deze week met een bedrag van SRD 37 miljoen gestegen. De totale rentelasten  van het CBvS zijn hiermee gestegen naar SRD 325 miljoen. Op dit moment is een bedrag van ruim SRD 1,5 miljard “gebonden”. Dit betekent dat deze geldhoeveelheid geen invloed kan uitoefenen op de vraag naar vreemde valuta.

De TD veilingen zijn hoofdzakelijk bedoeld om overtollige geldhoeveelheden die in het bankensysteem zitten eruit te halen en ze voor een bepaalde tijd vast te houden, via TD’s van 1 week, 1 maand en 3 maanden.

Met de TD veilingen wil de CBvS de wisselkoers stabiel houden en zodoende de inflatie in bedwang houden. 

SS

error: Kopiëren mag niet!