Zelfs maandverband onbetaalbaar in Suriname!

Praten over de menstruatie een taboe

In deze tijd is het al heel moeilijk om eten op tafel te zetten. Als we eraan denken dat brood duurder is geworden en bepaalde gezinnen het zich niet meer kunnen permitteren; hoe zouden deze gezinnen het zich dan kunnen permitteren om maandverband te kopen? Vooral gezinnen die bestaan uit veel meisjes.

De prijzen blijven maar stijgen. Een pak maandverband van 10 stuks kost ongeveer SRD 30. Soms veel duurder, dat hangt allemaal af van het merk van zo’n maandverband en hoe dik of dun het is. Vrouwen/meisjes gebruiken tenminste 2 pakken (soms meer) per menstruatiecyclus. Stel je voor dat een gezin 4 dochters heeft dan zal dat een uitgave zijn van SRD 240 (als elke dochter 2 pakken gebruikt). Niet een ieder is dus in staat om dit bedrag neer te tellen.

Dit zorgt ervoor, dat we een situatie krijgen waarbij vrouwen weer overgaan tot de oude methode: het dragen van oude lapjes, baddoeken, luiers als maandverband. Dit was vroeger heel normaal, tegenwoordig zegt het iets over de armoede status in het land. We praten dan over menstruatie-armoede, als men niet in staat is om menstruatieproducten aan te schaffen. 

Praten over de menstruatie is nog steeds een taboe in Suriname. Vragen naar maandverband is dus niet iets dat men graag doet. Menstrueren is echter niet iets waarvoor je kiest. Bij de menstruatie zijn er menstruatieproducten nodig. Menstruatieproducten zouden in principe gratis verstrekt moeten worden op scholen en werkplekken. Indien men het niet kan permitteren, brengt dat andere gevolgen met zich mee. Meisjes/vrouwen zullen de school of het werk niet kunnen bezoeken, omdat ze niet over de producten beschikken. 

Wereldwijd is men reeds bezig om gratis menstruatieproducten te promoten. Schotland was het eerste land ter wereld met gratis menstruatieproducten in apotheken, buurthuizen en jeugdclubs. En ook Nieuw-Zeeland maakte tampons en maandverband al eerder gratis, op scholen. Vorig jaar heeft de first lady van Guyana ruim 30.000 US dollar opgehaald in de strijd tegen armoede. 

Stichting Single Mother Project Suriname heeft zich vorig jaar ingezet om gratis maandverband aan vrouwen te verstrekken, die niet in de positie zitten om het product zelf aan te schaffen. Ook werd dit project door de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) Marinus Bee, ondersteund met een donatie. 

Echter moet de strijd tegen menstruatiearmoede gestructureerd en gecontinueerd worden. Ook moet praten over de menstruatie uit de taboesfeer gehaald worden. Doordat men niet praat over dit onderwerp is het moeilijk om na te gaan wie allemaal te kampen hebben met menstruatie-armoede. 

SK

error: Kopiëren mag niet!