LVV-minister bezoekt inheemse dorpen Kalebaskreek en Corneliskondre

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft woensdag vergezeld van districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca een officieel kennismakings- c.q. oriëntatiebezoek gebracht aan de dorpen Kalebaskreek en Corneliskondre, zo bericht het ministerie.

De delegatie bestond verder uit de directeur van Landbouw van het ministerie van LVV, Soedeshchand Jairam en R. Mahabir, adviseur op het ministerie. Kalebaskreek en Corneliskondre zijn inheemse dorpen respectievelijk gelegen aan de Coppename- en Boven Coppenamerivier.

Het dorpsbestuur en de aanwezige gemeenschap van beide dorpen werden in de gelegenheid gesteld voor te leggen aan de bewindsman en de districtscommissaris. De dorpen ontberen optimale gezondheidszorg waaronder medicamenten, eerste levensbehoeften, optimale voorziening van elektriciteit en drinkwater. Ook is gevraagd om koelfaciliteiten in het dorp Kalebaskreek waar voornamelijk aan visserij wordt gedaan. Ook is onder de aandacht van de districtscommissaris gebracht, dat de steiger van Boskamp in een deplorabele staat verkeert. De districtscommissaris is doende mogelijkheden te bekijken voor een renovatie.

Minister Sewdien en de districtscommissaris deden de gemeenschap de toezegging genoemde problemen mee te nemen en onder de aandacht te brengen van de regering. Verder zijn de mogelijkheden qua landbouw en veeteelt besproken met de bewindsman. De dorpsgemeenschappen hebben behoefte aan landbouwvoorlichting en plantmateriaal van groente en fruit. Ook hebben zij aangegeven te willen beginnen aan de nieuwe uitdaging aangeboden door het ministerie van LVV, met name veeteelt in de dorpen. Het departement zal de gemeenschappen tegemoetkomen met plantmateriaal en voorlichting. Voorts is gesproken over het ontwikkelen van toerisme in de dorpen. 

Elk van de dorpen kreeg twee brushcutters (zie foto) en groentezaden gedoneerd door de bewindsman en de districtscommissaris. De dorpsgemeenschappen zijn verheugd, dat er mogelijkheden worden bekeken om landbouw en veeteelt verder te verbeteren en te stimuleren. De delegatie heeft woensdag ook een bezoek gebracht aan de dorpen Tapoeripa en Donderskamp.

error: Kopiëren mag niet!