Ex-marktmeester John Lecton: “Dolgedraaide landbouwprijzenbeleid nekt de samenleving”

Ondernemer John Lecton (64) bedrijft sedert 6 januari onder de naam ‘De X-marktmeester’ handel in landbouwproducten, fruit, vis en vlees in de omgeving van Bonistraat 107. De handelsnaam verwijst naar de functie van marktmeester in Paramaribo die hij tot voor kort bekleedde. 

Suriname tot ontwikkeling brengen

De gepensioneerde onderdirecteur Openbaar Groen, gewezen marktmeester van de Centrale Markt, geeft aan, dat hij niet stil kan zitten. Er is zoveel te doen om Suriname tot ontwikkeling te brengen en hij wil daarbij actief bijdragen. 

De verkoop is slap 

Lecton: “De zwakke economische positie en andere problemen van Suriname hebben de koopkracht aangetast. De verkoop is slap. De factor mens draagt in hoge mate bij aan de crisis. Er zijn bepaalde groepen in de samenleving waaronder opkopers/tussenhandelaren van landbouwproducten die een goede gang van zaken dwarsbomen.”

Stuurloos

“Het prijsbeleid van de regering, landbouwers en tussenhandelaren deugt niet. Het is stuurloos. Er is geen samenspraak tussen landbouwers, de overheid, tussenhandelaren en andere marktschakels. Er bestaat geen vast patroon waarlangs de prijzen van landbouw- veeteelt en visserijproducten worden bepaald. Het dolgedraaide landbouwprijzenbeleid nekt de samenleving.”

Genadeloos

“Het Ministerie van LVV (Landbouw, Veeteelt en Visserij) is in alle landbouwdistricten gevestigd, maar voert bitter weinig uit. Er is sprake van willekeur. De opkopers van groenten en fruit bepalen eenzijdig de prijs van landbouwproducten. Daarbij worden er woekerwinsten gemaakt. Er wordt genadeloos te werk gegaan.”

Oneerlijk spelletje

“Donderdag jongstleden was de prijs voor een bundel amsoi (10 bossen) SRD 75 om de volgende dag naar SRD 200 omhoog te schieten. Peper is van de ene op de andere dag van SRD 250, naar SRD 700 gestegen. Dit oneerlijk spelletje wordt met alle producten bedreven. Vanwaar komen de prijsschommelingen? De boeren hebben geen invloed op de prijs. Er wordt veelal op consignatie-basis gewerkt. De landbouwers krijgen maar een habbekrats in handen.”

Oppermachtig kartel

“Het kartel van opkopers (tussenhandelaren) is oppermachtig. De boeren durven niet opkomen tegen de tussenhandelaren. Groeten zijn snel aan bederf onderhevig en kunnen daarom niet tot morgen worden opgeslagen. De tussenhandelaren voeren op verschillende manieren en niveaus pressie uit op de landbouwers.”

De kwaliteit 

“Dinsdag en donderdag zijn de exportdagen van landbouwproducten. Het is opvallend, dat de volgende dag de producten op de markt bijzonder schoon, netjes gebundeld en van betere kwaliteit zijn, omdat er altijd een deel van de exportlading blijft liggen in het land.”

Europrijzen

“Het prijskaartje van het overschot is wel duurder, omdat het gaat om exportkwaliteit. Er wordt niet alleen naar Europa geëxporteerd. De beste bananen, cassave, chinese tayer… vinden hun weg naar Frans-Guyana”, aldus gewezen marktmeester John Lecton.

HD

error: Kopiëren mag niet!