Tjarie yu verantwortoe

Volksvertegenwoordigers worden door het volk gekozen. Jammer genoeg is niet iedereen geschikt voor deze functie. Ik bemerk af en toe dat enkelen niet beseffen hoe groot de verantwoordelijkheid voor deze functie is. Men ziet slechts de positie en het grote salaris.                                                                                                          Men zegt vaak luidop daar te zitten om de belangen van het volk te behartigen, maar in werkelijkheid zit men daar op persoonlijke titel.                                                                                                        -Neem bijvoorbeeld de heer Belfort die altijd roept dat hij de belangen van het volk op ’t oog heeft, weet wat onder het volk leeft en met het volk praat. Hij doet echter deze prachtige woorden teniet als hij op de racistische toer gaat en tijdens interviews haat en wrok tegen de president zaait. Een volk hoort haar president te respecteren en hij doet juist het respect teniet.                                                                         -Ook Brunswijk liet persoonlijke belangen voor landsbelang gaan toen hij mevr. Pokie inwisselde voor een meer meegaander lid. Niet omdat ze een misdaad had begaan maar omdat ze de broer van de vp niet zijn zin gaf.                                                          

-Recent was het mevr. Etnel die ook bewees dat ze geen besef heeft van de verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger. Een ervaren politica die altijd stevig haar mondje roert, beweert nu dat ze wordt tegengewerkt door de VHP. Ze heeft de sociale media niet nodig om dit probleem op te lossen. Ze is mans genoeg om dit met de VHP of met haar partij uit te praten zodat alle misverstanden en ongenoegens snel kunnen worden weggewerkt. Als klap op de vuurpijl gebruikte ze een privé issue om aan te kondigen dat ze uit de coalitie stapt. Deze mevrouw beseft niet dat ze dat niet kan maken. Je kan uit de politieke partij stappen, maar niet uit de coalitie. Door zitting te nemen in de coalitie ben je samen een commitment aangegaan. Het is net een huwelijksbelofte ‘for better or worse.’ Je blijft je inzetten ook als het een keertje moeilijk wordt. Je bent namens jouw partij in de coalitie geplaatst, dus ben je deel van de regering, dan kan je niet plots gaan fungeren in de oppositie.                                                                                                      

Echter niet iedereen is sterk genoeg om deze zware functie aan te kunnen. Dus als je er echt uit wilt omdat je de kar geestelijk niet meer kan trekken, moet dat ook kunnen. Dan kan jouw politieke partij jou vervangen door een ander lid zodat jij, op jouw verzoek, eruit kan stappen. Blijf niet zitten om dat grote salaris te behouden, terwijl je inzet nul komma nul is, maar geef een ander de kans om zich te bewijzen waar jij hebt gefaald. Je zit namelijk in de coalitie niet op persoonlijke titel maar op verzoek van jouw politieke partij.                                                                            

Gelukkig zijn er ook volksvertegenwoordigers die ten volle de enorme verantwoordelijkheid van deze functie beseffen. Het parlementslid Cedric van Samson is daar een goed voorbeeld van. Ondanks af en toe moeilijke situaties, blijft hij op zijn post. Ik heb nog nooit meegemaakt dat hij in het parlement of in interviews een collega beledigde of neerhaalde. Zijn gedrag is kritisch maar altijd respectvol en integer.

De oppositie is er meestal om de plannen van de regering te bekritiseren en om tegengas te geven. De coalitie moet juist samen sterk staan om te helpen opbouwen en sturen. Geen mens kan goed werk leveren vanuit wrok en haat of zoals mevr. Etnel zelf zegt vanuit oorlogvoering. Een oorlog bouwt niet op, maar vernietigt. Jouw partij heeft je niet daar gezet om destructief bezig te zijn. Hoewel ik er geen voorstander van ben dat de coalitie wordt gevormd dooréén politieke partij, kan ik nu heel goed begrijpen dat de NDP-regering de alleenheerschappij heerlijk vond. Ze hoefden geen strijd te leveren met andere coalitiepartijen. De huidige coalitie, bestaande uit de combinatie van vier partijen, heeft tot nu toe meer voor problemen gezorgd omdat velen uit zijn op eigen belang. Deze regering heeft het zwaar.

Het stokpaardje van sommige parlementariërs is:’ ik ben hier voor de belangen van het volk,’ en het volk gelooft in deze uitgesproken woorden. Maar zodra ze het bewijs daarvoor moeten leveren, falen ze. Deze regering bestaat uit vier politieke partijen en met z’n allen dragen ze de verantwoordelijkheid. Coalitie vormen houdt niet automatisch is dat men het altijd met elkaar eens moet zijn. Als coalitie mag je best ook kritisch zijn, maar je mag nooit vergeten dat je ook deel van de regering bent.

Een pluspunt van Mevr Etnel is dat ze liever gisteren dan vandaag een hulpplan voor de arme bevolking gerealiseerd ziet. Echter om dit te roepen is het gemakkelijkste deel. Om eraan te werken, en met uitvoerbare voorstellen te komen, voor het arme volk in dit kapotgeslagen land, vraagt om inzicht en erg veel geduld.

Ik hoop dat alle volksvertegenwoordigers heel goed gaan beseffen dat deze functie vraagt om standvastigheid in goede en slechte tijden en een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Dus…..                                                   

Ef yu kamisa no tai steifi, yu no moesoe go prei volksvertegenwoordiger.

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!