PAHO: Vaccinatiedekking Latijns-Amerika en Caribisch gebied ongelijk

Hoewel 63% van de inwoners van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied nu tegen Covid-19 is ingeënt, blijft de dekking ongelijk, met 14 landen en gebieden waar 70% van de bevolking is ingeënt en eenzelfde aantal waar zelfs geen 40% van de bevolking is ingeënt, zei de directrice van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, Carissa F. Etienne, woensdag tijdens haar wekelijkse update persconferentie.

“Zorgwekkende lacunes”

Met 7 miljoen nieuwe infecties en meer dan 34.000 sterfgevallen die sinds vorige week in de regio zijn gemeld, wees de PAHO-directrice op “zorgwekkende lacunes” in de vaccinatie van risicogroepen – waarbij sommige landen een lagere vaccinatiegraad melden onder ouderen in vergelijking met jongere groepen die minder risico lopen op ernstige ziekte.

Dr. Etienne zei, dat de volledige omvang van de ongelijkheid onbekend blijft, omdat gedetailleerde gegevens beperkt zijn, zodat het van vitaal belang is dat “landen gegevens verzamelen en rapporteren over de vaccinatiegraad per leeftijd, geslacht of risicogroep”.

“Deze gegevens zijn van cruciaal belang voor het opzetten van gerichte vaccinatiecampagnes, het maximaliseren van het effect van vaccindoses en het redden van levens,” zei ze.

Toename vaccinvoorraden dit jaar verwacht

Met het oog op de komende Covid-vaccinatiecampagnes kondigde de directrice aan, dat de vaccinvoorraden naar verwachting in 2022 zullen toenemen.

Dr. Etienne bedankte de donoren die de regio al hadden geholpen doses te verkrijgen toen de voorraad beperkt was en zei dat verdere donaties van de Verenigde Staten, Spanje, Canada, Duitsland, Frankrijk en andere landen in totaal ongeveer 26 miljoen doses bedragen.

Het Revolving Fund van de PAHO, dat tot dusver bijna 100 miljoen doses heeft aangekocht, ligt ook op schema om dit jaar namens de regio nog eens 200 miljoen doses aan te kopen.

Nu deze doses arriveren, drong Dr. Etienne er bij de landen op aan de noodzakelijke voorbereidingen te treffen voor de invoering van vaccins, waaronder investeringen in vaccinatieprogramma’s, het verzamelen en rapporteren van gedetailleerde vaccinatiegegevens, en het prioriteren van risicogroepen.

“Laat u vandaag nog vaccineren”

“Landen moeten hun inspanningen in de eerste plaats richten op de bescherming van gezondheidswerkers, personen met verminderde immuniteit en ouderen”, aldus de PAHO-topvrouw. Zij stuurde ook een speciale boodschap aan de miljoenen volwassenen in het Caribisch gebied die hun vaccins nog niet hebben ontvangen.

“Ik ben arts, echtgenote, moeder en grootmoeder. Ik kon niet wachten om mijn vaccinatie te krijgen, ik was zo bezorgd voor het welzijn van mezelf en mijn 95-jarige moeder,” zei Dr. Etienne. “Wacht alstublieft niet langer, laat u vandaag nog vaccineren,” drong ze aan. “Covid-19 vaccins zijn veilig en effectief en ze zijn de beste manier om onszelf, onze families en onze gemeenschappen te beschermen tegen dit virus.”

Wat de Covid-19-situatie in de regio betreft, meldde de directeur dat de stijging van het aantal besmettingen lijkt af te nemen op plaatsen die het zwaarst zijn getroffen door de Omicron-variant.

De meeste nieuwe gevallen werden gemeld in Noord-Amerika, maar in Midden- en Zuid-Amerika blijven de aantallen stijgen en het aantal sterfgevallen is in alle subregio’s met bijna een derde toegenomen.

error: Kopiëren mag niet!