Onduidelijkheid over stand van zaken invoeren coronapas in Suriname…

Als het aan hoogleraar Medische Microbiologie Bert Niesters van de Rijksuniversiteit Groningen ligt mag de coronapas in Nederland meteen in de ban. “Het punt is dat mensen die gevaccineerd zijn toch nog het virus bij zich kunnen dragen, dus als zodanig heeft het niet veel zin”, zo zei hij deze week tegenover Nederlandse media.

“Ik zou die pas dus wegdoen”

Wat Niesters betreft heeft de coronapas, gelet op de ontwikkeling van de Omicron-variant, weinig tot geen functie meer. “Het punt is dat mensen die gevaccineerd zijn toch nog het virus bij zich kunnen dragen, dus als zodanig heeft het niet zo veel zin. Belangrijker is dat wanneer je klachten hebt je niet ergens naartoe gaat, dat is belangrijker dan de coronapas. Ik noemt het de 5G, gebruik vijf keer je gezonde verstand, dat werkt veel effectiever.” “Ik zou die pas dus wegdoen.”

Zo’n coronapas is feitelijk een digitaal bewijs, met QR-code, dat iemand is gevaccineerd tegen het coronavirus.

Per 1 juli van vorig jaar is in de EU een Europees digitaal coronacertificaat of wel coronapas in het leven geroepen. EU-burgers en ingezetenen kunnen hun digitaal coronacertificaat in alle EU-landen aanvragen en laten controleren. Het Europees digitaal coronacertificaat (EUDCC) is het digitale bewijs dat iemand tegen Covid-19 is ingeënt, of negatief op Corona is getest, of van Covid-19 is hersteld. De belangrijkste kenmerken van het certificaat ofwel de pas zijn dat die digitaal en/of op papier is, met een zogenoemde QR-code en het is gratis en geldig in alle EU-landen. De nationale overheden regelen de afgifte van het certificaat. Het kan bijvoorbeeld worden verkregen bij de testcentra, de gezondheidsautoriteiten, of via een e-gezondheidsportaal. De nationale gezondheidsautoriteiten moeten iemand informatie geven over hoe het certificaat te verkrijgen is. De digitale versie kan worden opgeslagen op een smartphone of tablet.

Suriname

Minister Ramadhin van Volksgezondheid liet 24 september vorig jaar in een reactie tegenover Dagblad Suriname weten, dat op dat moment aan een digitale coronapas werd gewerkt.

“We zijn eigenlijk al goed op weg”

“We hebben een werkgroep die op het ministerie bezig is om te implementeren een digitale coronapas om te introduceren. We zijn eigenlijk al in de afrondende fase. Het enige is, dat wij nu bezig zijn met de toegang tot de wereld, dus toegang tot de EU, etcetera. Als we dan zo’n certificaat gaan lanceren, dan willen wij wel gelijk toegang hebben tot de rest van de wereld. Dus, eigenlijk zijn we al goed op weg. Ik krijg als het goed is komende week een update over waar wij staan.”

“Het aanmaken van de QR-code dat is op zich geen probleem, want we hebben ook een database. Het enige is dan dat je digitale certificaten moet aanschaffen om toegang te hebben tot de EU en andere landen in de wereld”, aldus de bewindsman in september 2021.

Wel of geen coronapas?

Ondertussen leeft Suriname al enkele weken met de minder ziekmakende, maar zich wel snel verspreidende Omicron-variant. Gelet op ontwikkelingen rond deze variant wereldwijd is de vraag gerechtvaardigd, of een coronapas in Suriname in deze tijd nog noodzakelijk is in de strijd tegen het virus?

De redactie van Dagblad Suriname heeft zowel minister Ramadhin als zijn directeur Rakesh Gajadhar Sukul benaderd met de vraag wat de stand van zaken is rond het wel of niet invoeren van een coronapas in het land, mede gezien de algehele Omicron-situatie. Van beide heren heeft Dagblad Suriname vooralsnog geen reactie mogen ontvangen.

Het heeft er alle schijn van dat Suriname geen coronapas gaat invoeren, vooral gelet op het feit dat er zes maanden al zijn verstreken sinds minister Ramadhin zei, dat aan zo’n pas werd gewerkt.

PK

error: Kopiëren mag niet!