Minister Mathoera op kennismakingsbezoek bij Nederlandse ambtsgenote Ollongren

De minister van Defensie Krishna Mathoera was woensdag te gast bij haar Nederlandse ambtgenote Kajsa Ollongren. Het bezoek stond in het teken van een kennismaking.

Versterkte banden 

Sinds het aantreden van de nieuwe Surinaamse regering in 2020 zijn de banden tussen Suriname en Nederland aangehaald. Dit heeft onder meer geleid tot een nadere defensiesamenwerking. Daarvoor ondertekenden beide landen vorig jaar een intentieverklaring. Minister Mathoera roemde de voortvarendheid waarmee dat is gebeurd. Zo was er al een uitwisseling voor Surinaams marinepersoneel en is er kennis uitgewisseld ter bevordering van de militaire muziek. Ook is tijdens het recente Nederlandse vlootbezoek ter gelegenheid van de Surinaamse onafhankelijkheidsviering geoefend met de marine van het land, aldus Defensie Nederland in een persbericht.

Nederlandse hulp bij Covid-crisis

Het afgelopen jaar heeft Nederland Suriname tevens bijgestaan tijdens de Covid-crisis. Defensie stelde zuurstofcontainers en medisch personeel beschikbaar. “Die steun was op dat moment echt heel welkom”, aldus Mathoera.

Net als haar Surinaamse collega toonde minister Ollongren zich geïnteresseerd in de samenwerking met Suriname: “Ook het komend jaar kijken we naar mogelijkheden voor wederzijdse samenwerking, technische assistentie en kennisuitwisseling.” Tijdens de ontmoeting is tevens gesproken over de mogelijkheid van een Nederlandse jungletraining in Suriname. Op dit moment vindt nog een verkenning in Suriname plaats. Over deze training wordt binnenkort een besluit genomen, stelt Defensie Nederland.

Versterkte samenwerking 

Vanaf het aantreden van minister Mathoera zijn de banden tussen de twee Defensie organisaties verstevigd zo was eerder de Nederlandse Defensie-minister in Suriname. Minister Mathoera stelde eerder tegenover Dagblad Suriname: “De defensiesamenwerking is belangrijk voor ons. Het bezoek van minister Bijleveld is in het belang van beide landen. Bijleveld vertegenwoordigt de Nederlandse regering ondanks dat zij demissionair minister is.” “Nederlandse militairen hebben sinds de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, getraind in de bossen van Suriname. De samenwerking is echter wisselvallig geweest, afhankelijk van de politieke verhoudingen in ons land. Het is een belangrijk bezoek en wij kijken uit naar het verder verbeteren en verstevigen van de defensie relatie met Nederland, alsook andere bevriende naties”, concludeerde minister Mathoera.

SAM

error: Kopiëren mag niet!