Covid-19 vaccin voor kinderen onder de 5 jaar

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer heeft de Verenigde Staten gevraagd om extra lage doses van het COVID-19-vaccin toe te staan ​​voor kinderen onder de vijf jaar, wat mogelijk de weg vrijmaakt voor de allerjongste Amerikanen om al in maart hun injecties te krijgen.

De 19 miljoen kinderen van het land onder de vijf jaar, zijn de enige groep die nog niet in aanmerking komen voor vaccinatie tegen het Covid-19 virus in de Verenigde staten. Veel ouders hebben aangedrongen op een uitbreiding van de injecties voor peuters en kleuters. De Omicron-golf heeft namelijk gezorgd voor een record aantal ziekenhuisopnames bij jonge kinderen. Als de FDA (Food and Drug Administration) het ermee eens is, kunnen Pfizer-prikken die slechts een tiende van de dosis voor volwassenen bevatten, worden verstrekt aan kinderen vanaf zes maanden.

Hoeveel prikjes bij kinderen onder de 5 jaar?

De vraag die daarbij rijst is, hoeveel prikjes zullen de kinderen nodig hebben? Pfizer test drie injecties nadat twee van de extra lage doses sterk genoeg bleken te zijn voor baby’s, maar niet voor kleuters. De definitieve gegevens van het onderzoek worden pas eind maart verwacht. Dit betekent dat de FDA kan overwegen om voorlopig twee prikjes toe te staan, met mogelijk een derde prikje later, als de studie dit ondersteunt.

Proces versnellen

De regering-Biden heeft geprobeerd de autorisatie van COVID-19-injecties voor kinderen te versnellen, waarbij vaccinaties van cruciaal belang zijn om scholen en kinderdagverblijven te openen en open te houden, en om ouders te bevrijden van kinderopvangtaken, zodat ze weer aan het werk kunnen.

Vaccinatiegraad bij kinderen laag

De vaccinatiegraad is bij kinderen lager dan bij andere leeftijdsgroepen. Volgens de American Academy of Pediatrics (AAP) was slechts 20 procent van de kinderen van 5 tot 11 jaar en iets meer dan de helft van de 12 tot 17-jarigen volledig gevaccineerd. Bijna driekwart van de volwassenen is volledig gevaccineerd in de VS. 

Dr. Sean O’Leary van de Universiteit van Colorado, die in de infectieziektecommissie van de AAP, zegt dat er nog veel ziekenhuisopnames zijn en helaas ook enkele sterf gevallen in deze leeftijdsgroep. Als de FDA de vaccinaties voor deze jongeren goedkeurt, zal dat heel belangrijk zijn, omdat al die ziekenhuisopnames en sterfgevallen in wezen te voorkomen zijn, zegt hij.  

Ernstige covid-complicatie MIS-C bij kinderen

Multisystem Inflammatory Syndrome – Children is een ontstekingsreactie door Covid-19 die zeer zeldzaam is. Volgens een Nederlandse berichtgeving hebben al zo’n 100 kinderen deze complicatie opgelopen. MIC-S kan zonder ingrijpen dodelijk aflopen. Kinderen met dit ziektebeeld moeten worden opgenomen in het ziekenhuis en eindigen vaak op de intensive care. De covidbesmetting zelf is voor deze kinderen niet vervelend, want daar merken ze niet veel van. Pas een maand tot anderhalve maand later, ontstaat hoge koorts in combinatie met ernstige buikklachten, rode huidvlekken en ontstoken slijmvliezen. Een ontsteking aan de slijmvliezen zie je door de rode ogen, rode mond en/of rode plekken op de tong van het kind. Dit is een van de redenen waarom men wil overgaan tot het vaccineren van gezonde kinderen.

Cuba vaccineert als enige land ter wereld kindjes van twee jaar

Cuba is het enige land ter wereld dat kindjes van twee jaar inent tegen het Covid-19 virus. Meer dan 95 procent van de twee- tot achttienjarigen is er inmiddels volledig gevaccineerd. 

Hoe staan ouders in Suriname tegenover het vaccineren van hun jonge kinderen?

Sabrina is zelf gevaccineerd en zegt dat zij haar kindje ook zou laten vaccineren, indien het mogelijk wordt. “Ik zie het net als vaccinaties die ze gewoonlijk al krijgen. Stel dat mijn kind covid zou oplopen, zou zij dan niet erg ziek worden. Liever milde symptonen dan erge symptomen.” 

Melaika geeft aan dat zij dit niet zou toelaten. Ik ben nog onzeker over het vaccin, dus ik zou mijn dochtertje die nog lekker jong en gezond is, dat niet laten doen. Haar lichaam kan nog gemakkelijk covid tegengaan. Dus ik zou het absoluut niet doen.” Deze moeder geeft aan dat zij niet tegen het vaccin is, maar dat zij onzeker is. 

Destiny zegt dat zij nog haar twijfels heeft over het vaccin. “Ik moet eerst zien dat het 100 procent werkt bij de kinderen in de Verenigde Staten.” Imaibel zegt dat zij niet zit te popelen om het een covid-vaccin. “Natuurlijk willen we naar het normale, maar voor nu denk ik niet dat ik me zoontje zou laten vaccineren. We kunnen ook zeggen dat die andere vaccins hetzelfde zijn, maar die bestaan al jaren. Covid is er pas en zal nog jaren met ons blijven. Ik heb tot nu toe van weinig gevallen gehoord waarbij kinderen zijn gestorven aan covid, dus ik ben nog wat sceptisch wat het covid vaccin betreft.”

De redactie van Dagblad Suriname heeft de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin gevraagd, wat zijn kijk is op het vaccineren van kinderen onder de 5 jaar, maar heeft vooralsnog geen reactie ontvangen. 

SK

error: Kopiëren mag niet!