President Santokhi viert zijn 63e verjaardag donderdag 3 februari

President Chandrikapersad “Chan” Santokhi viert donderdag 3 februari zijn 63ste verjaardag. President Santokhi zit inmiddels meer dan 18 maanden aan als staatshoofd van Suriname.

Politie carrière en justitieminister

Chan Santokhi werd op 3 februari 1959 geboren te Lelydorp in het huidig district Wanica. De president woont nog altijd daar. Nadat hij de middelbare school succesvol had doorlopen studeerde Santokhi aan de Nederlandse Politieacademie te Apeldoorn. Na het afronden van zijn studie keerde hij in september 1982 terug naar Suriname om er te werken als politie-inspecteur. Als politieofficier was hij lange tijd inspecteur te Geyersvlijt. In 1991 werd hij benoemd tot commissaris van politie, de op een na hoogste rang bij de Surinaamse politie. In 2005 werd Santokhi op voordracht van de VHP minister van Justitie en Politie. Santokhi heeft zelf aangegeven dat hij eerder ook al gevraagd werd om die functie te vervullen door de voormalige VHP-voorzitter Jaggernath Lachmon.

Tijdens zijn termijn als Justitie-minister in de laatste Front-regering werd Santokhi erg populair in het land. Zo werd criminaliteit strak aangepakt en namen de regionale- en internationale veiligheidssamenwerking sterk toe in zijn periode. Ook vordering op het gebied van rechtspraak en justitie worden aan Santokhi toegeschreven. Het is ook deze periode geweest waarin de huidige president een zekere rivaliteit opgebouwde met ex-legerleider en de negende president Desi Bouterse.

Politieke carrière, 10 jaren oppositie

Bij de verkiezingen van 2010 verloor de Front coalitie haar meerderheid. Santokhi kreeg echter, in de periode waar pre electorale combinaties nog toegestaan waren, de meeste stemmen op de Front-lijst. Als het jonge gezicht van het Front, in de periode van ex-president Ronald Venetiaan en ex-vicepresident Ram Sardjoe, werd Santokhi, toen 51, voorgedragen als presidentskandidaat bij de verkiezingen in het parlement. Hij verloor echter grandioos tegen ex-president Desi Bouterse.

Daarmee begon een periode van 10 jaren oppositie voor de VHP. Santokhi zelf werd voorgedragen als voorzitter van de oranje partij en nam op 3 juli 2011 de voorzittershamer over van Ram Sardjoe. De campagne voor de verkiezingen van 2015 was fel, maar de V7 combinatie, de laatste grote partijen combinatie, werd hard afgewezen door de kiezers. Op de VHP na gingen alle partijen achteruit. De VHP behaalde 9 zetels. VHP-voorzitter Santokhi startte direct na de verkiezingen met het campagne voor de verkiezingen van 2020. Zijn doel was om de VHP, historisch gezien om te zetten naar een breed gedragen nationale partij in Suriname. Als voorzitter van de oranje partij nam hij een actieve rol in de politieke strijd en werd bekend om de landelijke meet the people-actie. Zijn inzet en visie wierp vruchten af en bij de verkiezingen van 25 mei 2020 behaalde de VHP 20 zetels en bracht volksvertegenwoordigers uit brede lagen van de samenleving voort.

Presidentschap 

De VHP, ABOP, NPS en PL, samen goed voor 33 zetels, vormden op 30 mei, 5 dagen na de verkiezingen, een coalitie. Als leider van de grootste partij werd Santokhi voorgedragen voor de hoogste functie in het land. Het post-electorale proces verliep anders dan verwacht en onder bijzondere omstandigheden van de Covid-19 pandemie, bijzonder snel. De oppositie, bestaande uit de partijen NDP en BEP, besloot daarop in het kader van “meewerken aan een vlotte transitie” geen tegenkandidaat voor te dragen.

President Chan Santokhi werd op 13 juli 2020 in De Nationale Assemblee bij acclamatie voor vijf jaar verkozen tot de tiende president van de Republiek Suriname. In zijn toespraak vlak na zijn verkiezingen stelde de gekozen president een grimmig beeld vast en gaf aan, dat de crisis die overgenomen zou worden met geen pen te beschrijven was. 3 dagen later werd, op 16 juli, de nieuwe president ingezworen onder begeleiding van geestelijken van de grootste religies in Suriname. Als vicepresident trad die dag Ronnie Brunswijk aan. Dezelfde dag werd het volledig kabinet beëdigd. In zijn toespraak verwees het staatshoofd naar het volkslied. Wans ope tata ko mopo wie mu seti kondre bun. President Santokhi stelde dat eenheid het basis wordt van beleid. 

Ongetwijfeld startte de president met goede intenties. Volgens het staatshoofd gaat het financieel-economisch goed en worden de staatsuitgaven nu niet meer uit leningen betaald. Dit alles heeft volgens de president met prudent beleid te maken. Ook is het contact met het buitenland, op het hoogste niveau hersteld en versterkt. De IMF deal is na veel vertraging goedgekeurd. Echter zijn er in de afgelopen maanden ook kritische geluiden geweest. De inflatie na de unificatie van de koers, onder andere de benoemingen die gevormd worden als nepotisme en het proces van verlichting die traag verloopt, vallen onder de grootste klachten uit de samenleving. Het is echter zonder meer een bijzonder uitdagende taak die de president van de republiek vervult.

Vriend en vijand zullen president Chandrikapersad Santokhi feliciteren met zijn jaardag in deze bijzondere tijden. 

De president zegt zelf het volgende over zijn jaardag:

“Op heden, donderdag 3 februari 2022, mag ik mijn 63e geboortedag gedenken. Dit, dankzij de Almachtige, die mij de kracht en steun heeft gegeven om deze leeftijd te mogen bereiken.

Bij de viering van mijn geboortejaar, kijk ik ook terug naar het afgelopen jaar. Ook vandaag blik ik terug naar ruim anderhalf jaar; naar het moment waarop de Schepper ervoor gekozen heeft mij de taak te geven om dit land te mogen leiden en uit de crisis te halen.Een taak die ik met volle toewijding doe.Ik ben hem hiervoor dankbaar, want zonder HEM was het zeker niet mogelijk geweest.

Als de Schepper had gewild dat ik mensen tevreden moet houden, had ik vanaf 16 juli 2020 elke Surinamer, elke dag, pakketten gegeven. Maar daarvoor heeft de Schepper mij niet in deze functie gezet.We zien licht in de tunnel.Het begint beter te gaan met ons geliefd land Suriname, waarbij ik samen met de vicepresident, de ministers en onze coalitieleden, voor het beste ga!

Samen hebben we enorme uitdagingen gehad, welke wij samen, dankzij de hulp van de Almachtige, succesvol hebben doorstaan.En de uitdagingen blijf ik tegenkomen in mijn functie, maar ik vrees niet, ik ga ze aan.Omdat ik weet dat zijn hand mij leidt, hij laat het licht schijnen op het pad dat ik moet bewandelen.Ik voel me nog energiek en dynamisch om samen met de overige coalitiepartners, het uitgestippelde pad verder te bewandelen, om ons geliefd Suriname weer die plaats te geven, welke het behoort in te nemen.

Ook het volk zal hierdoor een beter leven leiden en de generaties na ons, zullen een Suriname overnemen die ook hen een goede toekomst kan bieden.Ik wil naast de Almachtige, eenieder die mij, in welke vorm dan ook heeft bijgestaan, bedanken. Bedankt dat u mij die ondersteuning geeft.

Eenieder van u, van elke bevolkingsgroep, want dat weerspiegelt deze regering, a bromtjie djari fu Sranan.Ook in mijn nieuw levensjaar reken ik op uw steun, van alle Surinamers binnen en buiten de grenzen van ons land.Ik zal gedreven door de kracht van de Almachtige en de ondersteuning van de overige coalitiepartners en de gemeenschap, die doelen verwezenlijken die zijn beloofd.

Samen zullen wij Suriname redden.

Zelf sterk, samen sterker.

GOD bless you all!”

SAM

error: Kopiëren mag niet!