Zweden schrapt Covid-maatregelen

Opperrechters Tsjechië: Covid-maatregel mag niet bedoeld zijn om burger indirect onder druk te zetten zich te laten vaccineren

In navolging van buurlanden Denemarken en Noorwegen schrapt Zweden praktisch alle coronamaatregelen, melden Zweedse media. De regering gaat donderdag bekendmaken, dat de beperkingen op 9 februari vervallen omdat de situatie in de zorg stabiel is.

Ook blijkt de Omicron-variant van het coronavirus milder dan eerdere varianten. Bovendien zijn inmiddels voldoende mensen gevaccineerd.

De Denen kennen sinds dinsdag helemaal geen beperkingen meer, behalve voor internationale reizen. Denemarken was het eerste land van de Europese Unie dat zo’n verregaande stap nam. Bij de Noren kwam een einde aan een gedeeltelijke lockdown. Veel andere landen in Europa laten inmiddels ook de teugels vieren, ook Nederland en Spanje. Spanje behandelt Covid nu als een gewoon griepvirus.

Opperrechters Tsjechië gooien coronapas in prullenbak

De opperrechters van Tsjechië hebben de 2G-coronapas voor onder meer restaurants, clubs en hotels naar de prullenbak verwezen. Een coronamaatregel mag niet bedoeld zijn om burgers indirect onder druk te zetten zich te laten vaccineren, oordeelde het hooggerechtshof. 

De regering krijgt een week om te reageren op de vernietiging van de regelgeving rond de pas. Mogelijk komt er een aanpassing.

Onder meer hotels mochten alleen gasten toelaten die waren ingeënt tegen corona of hersteld van de ziekte. Maar volgens de hoogste rechtbank is er geen wettelijke basis voor de richtlijnen. Daarnaast kan het niet zo zijn dat automatisch wordt verondersteld dat mensen besmet zijn als ze geen symptomen vertonen.

error: Kopiëren mag niet!