Hindoestaans sprekende WhatsApp oplichters nu ook actief in Suriname

Oplichters doen zich voor als nette mensen 

Een gevaarlijke WhatsApp-scam bekend als Rediroff.ru is de afgelopen dagen in omloop geweest. Met de phishing-scam kunnen fraudeurs en oplichters toegang krijgen tot persoonlijke en financiële informatie, inclusief bank- en kaartgegevens, door gebruik te maken van dubieuze methoden. De phishing-link kan zowel Windows-pc’s als Android- en iOS-smartphones binnendringen.

Tegenover Dagblad Suriname is gemeld dat met buitenlandse telefoonnummers via WhatsApp wordt gebeld. De oplichters mikken vooral op Hindoestaans en Hindi sprekenden in het land. De scam is eerder in andere landen zoals India gesignaleerd. Mogelijk wordt er door de historische en culturele band tussen Suriname en India, op lokale mensen hier gemikt. 

Hoe is Rediroff.ru oplichting op WhatsApp?

Fraudeurs bellen via WhatsApp of sturen een link eerst via WhatsApp naar het slachtoffer. Zodra een gebruiker de link bezoekt, beweert deze webpagina dat gebruikers een kans maken om een ​​beloning te winnen door gewoon een enquête in te vullen. Wanneer gebruikers vragen in de enquête beantwoorden, worden ze doorgestuurd naar een aparte website waar ze worden gevraagd hun gegevens in te vullen. De door de website gevraagde informatie omvat naam, leeftijd, adres, bankgegevens en andere persoonlijke gegevens. De verstrekte gegevens kunnen worden gebruikt om frauduleuze transacties uit te voeren of kunnen worden verkocht aan criminelen op het dark web.

Ongewenste applicaties

Cybercriminelen kunnen de door u verstrekte informatie ook gebruiken om e-mails met spam en malware te verzenden. Ze kunnen ook PUA( Potentially unwanted application) oftewel ongewenste applicaties op het apparaat van het slachtoffer installeren. Phishing-websites onderzoeken eerst de IP-adressen van gebruikers om hun locatie te bepalen en veranderen vervolgens de taal van de pagina en tonen verschillende oplichtingsmethoden die geschikt zijn voor hun regio.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen rediroff.ru WhatsApp-zwendel?

Wanneer personen een spamlink met Rediroff.ru in de URL ontvangt, moet deze onmiddellijk als spam gemarkeerd worden. Als iemand per ongeluk op zo’n link heeft geklikt, moet men het apparaat scannen op adware, malware of PUA. Klik op geen enkele advertentie. Als zoiets op de smartphone komt, moet elke verdachte app onmiddellijk worden verwijderd. Op deze manier kan voorkomen worden dat men vast komt te zitten. Ook van onnodige en onbekende telefoonnummers moet men ver blijven. De oplichtende bellers doen zich vaak als nette mensen voor. In dergelijke gevallen wordt direct afbellen aangeraden. 

SAM

error: Kopiëren mag niet!