Haagse woningbouwcorporatie wil Surinaams omaatje uit huis zetten

De in de Haagse buurt Molenwijk geliefde mevrouw Geerdorf, van Surinaamse komaf, in de buurt beter bekend als omaatje, wordt moet van Woningcorporatie Vestia haar woning aan de Trekweg verlaten. Volgens Vestia heeft omaatje een tijd niet in haar woning gewoond en sommeert haar nu om de huur op te zeggen. Gebeurt dat niet, dan stapt Vestia naar de rechter. De buurt komt voor haar op, zo bericht dinsdag 1 februari Den Haag FM.

Mevrouw Geerdorf heeft enige tijd niet thuis gewoond nadat haar man (die bekend stond als opaatje) een jaar geleden overleed. Haar dochter nam haar moeder daarom een tijdje in huis. 

Voor Vestia is de tijdelijke afwezigheid de reden om mevrouw Geerdorf te sommeren haar huur op te zeggen. ‘U bent verplicht de woning als hoofdverblijf te gebruiken. Door uw handelen verstoort u het proces van eerlijke verdeling en komt de woning niet beschikbaar voor woningzoekenden die soms al lang op de wachtlijst staan’, schrijft Vestia aan ‘Omaatje’. 

In de buurt slaat de zaak in als een bom. Kim Anasagasti is als betrokken buurvrouw bezig met het verzamelen van handtekeningen. ‘Ze zijn echt gek dat ze haar er uit willen. Deze mevrouw geeft niemand overlast. Het is niet normaal’, zegt ze. De handtekeningen wil ze overhandigen aan de directeur van Vestia en aan woonwethouder Martijn Balster (PvdA). Balster heeft inmiddels via zijn Twitter-account laten weten: “We gaan uiteraard goed kijken wat er speelt.”

Niet alleen de buurt steunt mevrouw Geerdorf, ook de SP komt voor haar op. ‘Ik vind het bizar pestgedrag’, zegt raadslid Lesley Arp. ‘Vestia gaat niet het gesprek aan, maar komt meteen met dreigbrieven. En dat terwijl ze het vaak laten afweten als het gaat om onderhoud.’

De spanningen tussen de bewoners van de Trekweg en woningcorporatie Vestia zijn niet nieuw. Al jaren liggen zij overhoop over het onderhoud aan de woningen. Vanwege de financiële situatie van Vestia kunnen zij de woningen pas in 2025 gaan renoveren. Wethouder Balster wil daarom aankloppen bij de Rijksoverheid om te kijken of er extra geld beschikbaar is voor deze woningen.

error: Kopiëren mag niet!