Consumentenkring waarschuwt: “Prijs gasbom, een tikkende tijdbom”

Geluiden die reeds enige tijd in de samenleving rond gaan over een mogelijke verhoging van de prijs van kookgas is voor de Consumentenkring aanleiding om de autoriteiten dringend op te roepen vooralsnog niet daartoe over te gaan. De consument kan het op dit moment absoluut niet dragen. Een marktconforme verhoging van de prijs van kookgas vergelijkt Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, met een “tikkende tijdbom” die af gaat. “Het volk zal het niet accepteren”, waarschuwt hij.

De Ogane, een dochterbedrijf van de EBS die belast is met het hervullen en de distributie van kookgas in gascilinders, zou met de huidige prijs van kookgas op verlies draaien. Voor een gezonde bedrijfsvoering zou de prijs van kookgas in gascilinders naar marktconform niveau bijgesteld dienen te worden. Het meest door huishoudens gebruikte formaat gascilinders van 28 lbs die thans nog geen SRD 50 kost, zal boven de SRD 400 uitkomen. De 100 lbs gascilinders kost nu SRD 186. Een marktconforme verhoging van de prijs zou de prijs naar rond SRD 2.200 brengen.

Afhankelijk van de gezinsgrootte gaat een 28 lbs gasbom ongeveer anderhalve maand mee. Bij grotere gezinnen met 10 en meer personen is het verbruik zelfs één gasbom (28 lbs) per maand. “De prijs van voedsel is door alle prijsverhogingen haast onbetaalbaar geworden, en straks wil men nog het middel om het voedsel te bereiden ook nog verder buiten het bereik brengen van de consument”, aldus Albert Alleyne nogal gepikeerd. 

Doordat mensen nu al niet meer rond komen, zijn velen reeds overgegaan om op “tjoela’s” (houtvuur) te koken. De gasbom wordt slechts gebruikt om eten op te warmen of een kleine maaltijd te bereiden. Alleyne zegt persoonlijk situaties te hebben gezien, waarbij men hun “tjoela’s”  binnen in de keuken van de woning heeft geplaatst om er te koken. Dit zijn ongewenste situaties. met alle brandgevaren van dien die zich meer gaan voordoen als straks de prijs van een gasbom drastisch omhoog gaat. De Consumentenkring-voorzitter vindt dat de huidige gasbomprijzen vooralsnog zo gelaten moeten worden, totdat er straks olie en gas wordt gewonnen bij de off-shore activiteiten. 

Micro ondernemers en horeca

Een verhoging van de prijs van kookgas zal ook negatieve effecten hebben op de activiteiten van micro ondernemers, banketbakkers en de horeca bedrijven. Juliëtte (45) een micro onderneemster die achter haar woning, even buiten Paramaribo, een speciale voorziening heeft bijgebouwd  waar ze bananen- en cassave chips bakt, houdt haar hart vast over een mogelijke drastische verhoging van de gasbomprijs. Ze verbruikt maandelijks één van die grote gascilinders van 100 lbs. Ze heeft er altijd een reserve bij aangesloten voor het geval de ene in gebruik zijnde leeg raakt. Doordat er veel wordt gebakken, gebeurt het wel vaker dan in minder dan een maand zo’n 100 lbs gasbom leeg raakt.

“Mijn kosten gaan bij een drastische verhoging van de gasbomprijs in een keer flink omhoog, en dat gaat schelen in de prijs van chips in de supermarkt. In dat geval verwacht ze een omzetdaling, waarvan ze echt hoopt dat die snel weer gaat aantrekken. Alles hangt ook af van de koopkracht van de consument, zegt ze. Haar inkomsten en dat van haar twee parttime helpers zijn afhankelijk van wat de consument zich kan permitteren. Het verhaal van Juliëtte is typerend voor de situatie bij de banketbakkers, de huisvlijter die kaasstokjes en koekjes bakt, de huisvrouw  die een “extraatje” bijverdient met bestellingen van gerechten voor feestjes. 

Voor de horecasector, die vanwege de bedrijfsstructuur al met hogere overheadkosten zit en reeds enige tijd vanwege de Covid-beperkende maatregelen aan de rand van de afgrond draaien, kan een drastische verhoging van de gasbomprijs funeste gevolgen hebben. De recentelijk versoepelde Covid-maatregelen en de enigszins op gang gekomen klandizie heeft ze in staat gesteld om de neus net boven water te houden.

Een drastische prijsverhoging van kookgas is net iets dat ze de komende tijden er niet bij kunnen hebben. Uit eten gaan wordt zeker 15 tot 20 procent duurder, met als gevolg een te verwachten daling van de omzet, en daarmee bedrijfsinkomsten. Vanuit het micro ondernemerschap en de horeca wordt daarom gepleit voor een gefaseerde verhoging van de kookgasprijs. Dat de huidige prijs van een gasbom aangepast dient te worden bestaat vanuit deze groep van de samenleving enigszins begrip. Maar, laat het dan wel gefaseerd geschieden, vindt men.

SS      

error: Kopiëren mag niet!