“Suriname stijgt op anti-corruptie ladder, maar dat is nog geen goed nieuws”

Dat Suriname een tree hoger is geklommen op de Corruption Perceptions Index 2021, kort gezegd de anti-corruptie ladder, is voor DA’91 nog geen goed nieuws. Angelic Del Castilho, die de partij voorzit, laat in een reactie weten dat alles nog hetzelfde is gebleven en de score nog laag is. Suriname staat momenteel op plaats nummer 87 uit de 180 landen met 39 punten.

“Dat is niet verwonderlijk want wij ervaren wat er in ons land gebeurt aan den lijve. De topgroep toont aan dat het kan en wij eisen dat het ook in ons land moet”, zegt Del Castilho. Zij merkt op dat de realiteit uitwijst dat niemand het gevoel heeft dat er iets is veranderd. Zij noemt wel de presidentiële commissie die de corruptie onder de loep moet nemen. “Dat heeft natuurlijk zijn effect”, merkt de politica op.

Del Castilho noemt ook het feit dat Suriname onder het gemiddelde van Latijns-Amerika zit. Om verder te klimmen speelt de handhaving en naleving een rol. Transparantie in besluitvorming zal hiertoe een bijdrage leveren.

“Het behandelen van de sloten op de begrotingen zodat de bestedingen kunnen worden bekeken.”

Ook het beschermen van klokkenluiders is van belang. De Wet Openbaarheid van Bestuur is daarom ook van groot belang. Del Castilho verduidelijkt, dat wanneer individuen beter beschermd zijn, meldingen over corruptie eerder gedaan zullen worden. Door dergelijke maatregelen zal Suriname verder stijgen op de anti-corruptie ladder, klinkt Del Castilho hoopvol. Zij merkt tot slot op, dat hiervoor slechts politieke wil nodig is.

RB

error: Kopiëren mag niet!