Oud-governor van de CBvS Van Trikt hoort 8 jaar cel tegen zich vonnissen

De Kantonrechter heeft maandag 31 januari voormalig governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, veroordeeld tot acht jaar cel, met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, en een boete van SRD 500.000 bij niet betaling te vervangen door 16 maanden celstraf.

Van Trikt is schuldig verklaard aan overtreding van de Anti-Corruptiewet, verduistering, valsheid in geschrifte en overtreding van witwas-wetgeving. De rechter sprak van van grootschalige corruptie maar hield rekening met het feit dat Van Trikt niet eerder in aanraking met Justitie is geweest. Het Openbaar Ministerie had tien jaar gevangenisstraf geëist tegen de ex-governor.

Het vonnis van de rechter telt maar liefst 80 bladzijden. Van Trikt heeft met medeverdachten SRD 2.8 miljard ontvreemd bij de Centrale Bank, zonder dekking. Hij werkte hierbij nauw samen met toenmalig minister van Financiën Gillmore Hoefdraad, die al vele maanden op de vlucht is.

Het accountantsbedrijf Orion, waarvan Van Trikt en zijn zakenpartner Ashween Angnoe partners waren, wordt verbeurd verklaard. Verder wordt onder andere een gekochte Range Rover in beslag genomen.

Volgens de rechter heeft de oud-governor nauw samengewerkt met Hoefdraad om regels te vertrappen. Het handelen heeft, aldus de rechter, zeer grote gevolgen gehad voor de CBvS en de samenleving. “Op grove wijze zijn middelen van de bank verkiest”, zei de Kantonrechter. “Het kan en mag niet zo zijn, dat burgers hard werken, terwijl personen die leiding geven aan financiële instellingen in strijd handelen met regels en voorbijgaan aan het algemeen belang.”

error: Kopiëren mag niet!