Chauffeurs lijnbussen boren ongehinderd er rustig op los via voet- en fietspad

Afgelopen week was ik er weer eens getuige van hoe twee PL-bussen, achter elkaar, op de Kankantriestraat – vlak voor de T-splitsing met de Van ‘t Hogerhuysstraat – de stoep oprijden om vervolgens een klein stukje over het fietspad langs de Van ‘t Hogerhuysstraat te rijden om daar zich brutaal en asociaal te wringen tussen het verkeer dat voor de verkeerslichten op de kruising Van ‘t Hogerhuysstraat – Willem Campagnestraat staat te wachten. 

Het overige verkeer laat het toe, dat die aan wet- en regelgeving lak hebbende buschauffeurs zich gewoon tussen het normale verkeer kunnen wringen…….. 

Leef ik in een anarchie, waar iedereen maar kan en mag doen wat hij wil, zonder een zogenoemde dirigerende staat? Ik verkeer nog steeds gelukkig in de veronderstelling dat Suriname een democratie is…., maar meer en meer lijkt het helaas dat te zijn: een veronderstelling.

Waar is de politie?

Je ziet het gebeuren en je vraagt je af: waar is de politie? Het politiebureau Nieuwe Haven is op nog geen honderd meter van genoemde kruising verwijderd. De politie moet weten, dat er veel buschauffeurs zijn die over het fietspad langs de Van ‘t Hogerhuysstraat racen om zich vlak voor de kruising weer in het gewone, normale, verkeer te wringen. Je ziet zelfs dat agenten in een als zodanig herkenbare politieauto voorbij rijden, terwijl op hetzelfde moment een bus over het fietspad scheurt. Optreden? De bus staande houden? Nee hoor, nooit.

Waarom kan de leiding van het Korps Politie Suriname niet eens gedurende een week en gedurende een aantal uren een aantal agenten bij die kruising posten en buschauffeurs van de weg plukken die alle verkeersregels aan hun laars lappen?

Die buschauffeurs zorgen voor opgekropte frustraties en ergernis onder overige weggebruikers en zijn verworden tot de cowboys van de Surinaamse wegen en straten. En ze kunnen en mogen kennelijk van de autoriteiten die cowboys zijn, omdat er nauwelijks tegen ze wordt opgetreden. Ga eens, KPS, gerichte controles uitvoeren, slinger die asociale buschauffeurs op de bon, laat hun vergunning intrekken. 

Het kan toch niet zo zijn, dat buschauffeurs wanneer het hun uitkomt overal maar gaan boren, rijden over voet- en fietspaden, zelfs gaan spookrijden – zoals met regelmaat gebeurt in de Bolletriestraat richting de Kankantriestraat – kortom, zich op asociale wijze misdragen in het verkeer, alsof zij de eigenaars zijn van de wegen en straten in de stad. Deze chauffeurs lijken welhaast meer rechten te hebben dan de overige weggebruikers. Het zijn dan ook geen chauffeurs, het zijn doortrapte wegcriminelen, verkeerscriminelen, die geen enkel respect tonen voor hun vak.

Onverzorgd en luide muziek

Het rijgedrag is niet het enige probleem van deze cowboys van de weg. Neen. Hun gedrag als chauffeur in de bus is veelal ook niet om over naar huis te schrijven. Er is al zoveel over geschreven, maar het blijft nodig, omdat helaas kennelijk niets lijkt te veranderen. 

Veel buschauffeurs zijn verre van klantvriendelijk. Naast het feit, dat ze het leven van passagiers in de waagschaal stellen door hun rijgedrag, zitten velen onverzorgd achter het stuur en bestoken de passagiers met luide muziek. Ze tonen totaal geen respect voor hun passagiers, terwijl het juist die passagiers die zorgen voor brood op de plank van de buschauffeur. Je zou dan ook wat meer respect en klantvriendelijkheid verwachten, maar nee hoor, verre van dat. Geef de passagier waar voor zijn geld, voor het duurbetaalde buskaartje! Let wel, de goede niet te na gesproken hoor, maar die lijken helaas op de vingers van twee handen te tellen te zijn.

“De weg zie je onder je voorbij gaan”

Laat de overheid ook eens overgaan tot een algehele technische inspecteur, keuring, van de bussen. Het is als passagier niet prettig om op een gammele stoel te moeten zitten terwijl je de weg door een gat in de vloer onder je voorbij ziet gaan. Dan mogen chauffeurs hun bussen hebben versierd met de mooiste afbeeldingen van bijvoorbeeld rondborstige Indiase dames en filmsterren, de passagier wil slechts veilig van A naar B worden vervoerd in een mooie bus, ook en vooral aan de binnenzijde.

Het is te hopen dat verantwoordelijke instanties echt eens werk gaan maken van het asociale (rij-)gedrag van buschauffeurs. Ga gericht controleren en stevig optreden als het moet, alvorens een borende buschauffeur iemand op een fiets- of voetpad aanrijdt en daarbij verwondt of in het ergste geval doodrijdt. 

Bushaltes?? Nee hoor, gewoon langs de weg je hand in de lucht steken….

Tot slot: het zou ook fijn zijn wanneer bij wet wordt vastgesteld, dat bussen alleen mogen stoppen bij bushaltes. Nu kun je gewoon ergens langs de weg gaan staan en je hand opsteken als een bus nadert om die bus voor jou te laten stoppen. Maar, nog geen honderd meter staat weer iemand langs de weg met een opgestoken hand en weer stopt de bus. Vaak toeteren chauffeurs ook om te laten weten: “Ik ben het hoor, ik ben er” en wordt er gewacht op iemand die de chauffeur uit een zijstraat ziet aan komen lopen, in de hoop dat die verder moet met de bus. 

Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme zou in samenspraak met het ministerie van Openbare Werken meer bushaltes en -hokjes moeten plaatsen langs wegen en straten. 

Ga nu eindelijk eens het Surinaamse openbaar vervoer ordenen, hoe moeilijk dat ook is binnen een cultuur waar nauwelijks respect bestaat voor wet- en regelgeving, voor elkaar en voor fatsoensnormen.

PK

error: Kopiëren mag niet!