Braziliaanse politie onderzoekt mensenhandelbende die Suriname en Guyana als doorvoerlanden gebruikt


Nadat twee slachtoffers van een criminele internationale mensenhandelbende ontsnapten en hulp zochten bij de Braziliaanse autoriteiten, is de Braziliaanse militaire politie een onderzoek gestart naar een criminele bende die mensen van het Midden-Oosten en het continent Azië naar het zuiden van Brazilië smokkelt via Suriname en Guyana.

Nadat ze grote sommen geld hebben genomen onder het mom om ze naar groenere weiden, een mooie toekomst, te brengen, exploiteren de mensenhandelaars hun klanten en maken ze slachtoffers van mensenhandel. Dit berichten lokale Guyanese media en de Braziliaanse nieuwszender Jornal da Record heeft een reportage geproduceerd over deze mensensmokkel (te zien via de Facebookpagina van Jornal da Record, zie onderaan).

Onderzoek heeft tot nu toe uitgewezen, dat de meeste slachtoffers afkomstig zijn uit Bangladesh, een overbevolkt en grotendeels verarmd land in Zuid-Azië.

Guyana deelt een royale 1.600 kilometer lange grens met Brazilië, waarvan het grootste deel wordt gescheiden door een rivier. Op sommige punten is de rivier zo smal, dat het mogelijk is om van het ene land naar het andere te lopen. Het grootste deel van de grens tussen Guyana en Brazilië is niet bewaakt, waardoor het voor illegale immigranten gemakkelijk is om zonder moeite van het ene land naar het andere over te steken. Verder worden documenten van personen die tussen de vrijzone van Lethem en Bonfim reizen over het algemeen niet gecontroleerd aan de grens, waardoor het voor criminelen gemakkelijk is om onopgemerkt te passeren.

Volgens de Braziliaanse politie brengen de mensenhandelaars hun slachtoffers ongeveer 20.000 dollar in rekening in ruil voor de belofte van een beter leven in Brazilië. Vervolgens vliegen ze de slachtoffers vanuit Bangladesh naar Suriname – waarna ze naar verluidt de backtrack-route per boot naar Guyana zouden nemen. Daarna gaan de criminelen naar Regio 9 waar ze hun slachtoffers onder de radar over de grens tussen Guyana en Brazilië smokkelen en ze naar Boa Vista, Roraima brengen.

De Braziliaanse politie legt uit dat de mensenhandelaars, eenmaal in Brazilië, de mobiele telefoons en paspoorten van hun slachtoffers afpakken en hen onderwerpen aan een leven van slavernij onder slechte levensomstandigheden. De twee slachtoffers die ontsnapten en hulp zochten bij de Braziliaanse politie, legden uit dat dit hun ervaring met de mensenhandelaars was – en dit was de aanleiding voor het lopende onderzoek.

Als onderdeel van het onderzoek bezochten Braziliaanse journalisten en onderzoekers de grens tussen Guyana en Brazilië en staken ze over naar Lethem. Ze onderzochten de mogelijkheden en routes van mensensmokkel door de twee landen die onbekend waren bij immigratie-autoriteiten. De onderzoeken zijn nog steeds gaande.

PK

error: Kopiëren mag niet!