Nadal schrijft historie: 21e grandslam-zege na ruim 5 uren durende strijd tegen de Rus Medvedev in finale Australian Open

Rafael Nadal heeft zondag 30 januari historie geschreven in Melbourne. De 35-jarige Spanjaard won in een waanzinnige wedstrijd, die ruim vijf uren duurde, in vijf sets (2-6, 6-7 (5), 6-4, 6-4 en 7-5 de finale van de Australian Open van Daniil Medvedev.

Het is de tweede eindzege voor hem in Australië, maar het is bovenal de 21e grandslam-zege voor ‘Rafa’. Hiermee is hij nu alleen recordhouder en laat hij Novak Djokovic (20) en Roger Federer (20) (voorlopig) achter zich.

Afgelopen september voorkwam Medvedev nog op de US Open dat Novak Djokovic zijn 21e grandslam-titel won. Nu wilde de Rus hetzelfde doen bij Nadal, die in zijn loopbaan van alle vier de grand slams de Australian Open het minst vaak mocht bijschrijven. Slechts een keer, in 2009, was hij er de beste.

Maar, in de lange match tegen Nadal begon Medvedev toch wat te wankelen door vermoeidheid en vroeg dan ook in de vierde set om de fysio . Bij de Rus waren er bovendien de nodige irritaties richting het (op de hand van Nadal zijnde) publiek, zo liet hij ook duidelijk aan de umpire weten. “Kun je de controle nemen? Je doet niet genoeg”, zei Medvedev, nadat hij bij een 2-2 stand gebroken werd. Tegelijkertijd bleef Nadal juist kalm. Hij won ook de vierde set met 6-4 en dus moest de allesbeslissende vijfde voor een winnaar gaan zorgen.

Daarin zat er wederom weinig tussen, maar juist de tien jaar oudere Nadal leek de fittere van de twee. Het was dan ook de Spanjaard die als eerste toesloeg om naar 3-2 te gaan. De daaropvolgende game werd een bloedstollende. Medvedev kreeg drie kansen op de re-break, maar na 14 minuten was daar dan toch servicebehoud voor Nadal. Bij 5-4 mocht hij voor de overwinning serveren. Dat mislukte, maar niet veel later was het wel raak nadat hij Medvedev opnieuw had weten te breken.

Zo won Nadal alsnog zijn historische 21ste grandslamtitel. Veruit de meeste daarvan, dertien, won hij op zijn favoriete gravel in Parijs. De Australian Open won hij één keer eerder. Na Djokovic is hij in het moderne tijdperk bovendien de tweede speler die alle grand slams twee keer heeft weten te winnen.

error: Kopiëren mag niet!