Wan Okasi gematigd blij met optrekken uitkering naar SRD 1.750

De regering heeft de uitkering voor mensen met een beperking opgetrokken van SRD 750 naar SRD 1.750. Aniel Koendjbiharie, voorzitter van Wan Okasi, de organisatie die opkomt voor mensen met een beperking, is gematigd tevreden. “Het bedrag is nog ver onder de armoedegrens, maar het is wel een positieve stap. We kunnen niet zeggen, dat wij hier helemaal niet blij mee zijn.” Koendjbiharie noemt deze vooruitgang dan ook een stap in de goede richting. Ook uit de ontvangen reacties deelt de voorzitter van Wan Okasi mee, dat de meeste mensen “een beetje blij zijn”.

Koendjbiharie wijst nog op de hoge kosten voor transport. “Die zijn erg hoog.” Ook blijken pampers heel duur te zijn. Er zijn mensen die dagelijks hiervan gebruik moeten maken, laat Koendjbiharie weten en daar lopen de kosten behoorlijk van op. Hij denkt ook aan betere faciliteiten, zodat de doelgroep hulpmiddelen via de zorgverzekeraar kan krijgen. Want ook hulpmiddelen blijken niet goedkoop.

De voorzitter van Wan Okasi merkt ook op, dat de verhoging voor de mensen in de kustvlakte van enige betekenis is, maar vraagt zich af wat de mensen in het binnenland aan de verhoging hebben, aangezien de prijzen van goederen in dat gebied vele malen hoger zijn.

Koendjbiharie denkt zelfs aan voedselpakketten voor de doelgroep voor de duur van een jaar terwijl er tegelijkertijd gewerkt wordt aan de randvoorwaarden om de mensen zelfredzaam te maken. Een van de zaken is om werkgelegenheid te creëren voor de doelgroep. Wel heeft Koendjbiharie goede hoop, dat de conceptwet dit jaar aangenomen wordt, omdat dit een verschil kan maken door het afstemmen van de hoogte van de uitkering op de mate van beperking van het individu.

RB   

error: Kopiëren mag niet!