Improviseren of oppas zoeken op dagen dat kinderen geen school hebben

Omdat kinderen twee tot drie keren in de week naar school gaan, zijn ouders genoodzaakt een oppas te zoeken of verlof aan te vragen voor de dagen waarop hun kind thuis is. Enkele ouders die inkopen aan het doen waren in de stad gaven tijdens een gesprek met de krant aan, dat het nu toch wel moeilijk is. Als je een volwassene thuis hebt zoals je moeder  of overgrootmoeder, komt het goed uit. Een oppas vinden en deze betalen zien ze helemaal niet zitten.

“Ik kan soms verlof krijgen en dan halve dag werken, maar kan ook niet te vaak”, zegt Mariska. “Mijn kind mag soms mee naar het werk, maar ook dat kan niet te vaak. Trouwens er wordt niets over gezegd, maar als werkende vind ik het niet normaal dat een klein kind meegaat naar de werklocatie. Maar, je hebt geen andere oplossing. Je gaat je kind mee moeten nemen. Waar je gaat is jouw kruis en jij weet wat je hebt moeten doorstaan, dus doe ik het zolang het kan. Om een buitenstaander te vertrouwen met de oppas van je kind, durf ik helemaal niet, ook al is het een familielid. Ik ben heel voorzichtig.”

Alga die met haar kleinzonen boodschappen aan het doen was op de markt, geeft aan dat de kinderen op de dagen die zij niet naar school gaan, bij haar blijven. “Mijn dochter en schoonzoon werken en ondersteunen mij ook. Ik werk niet en heb ook niets anders te doen dan chillen met vrienden. Ik heb zo ook een bezigheid en de kinderen leren om zelfstandig te zijn. Ze komen inkopen met mij doen, helpen met koken of kleine dingen doen in huis. Als man moeten ze straks weten hoe het thuis hoort. Mijn schoonzoon en dochter vinden het ook leuk en de kinderen zelf genieten ervan. We zijn vaak boodschappen aan het doen en de kinderen wandelen op zo een manier ook.”

Een andere burger zegt, dat zij van huis uit werkt en hoeft dus minder kosten te maken. “Ik vind het heel fijn. Op zo een manier kan ik alles onder controle houden wat mijn kind betreft en thuis blijven. Ik kan ook vaak oefenen met het kind en ik heb ook gemerkt, dat voor het eerste kwartaal mijn dochter alleen met tienen naar huis is gekomen. Je ziet ook waarmee je kind bezig is en ontdekt zo ook dingen van je kind. Ik ben blij dat ik dit kan. Ik merk dat het heel vermoeiend is voor andere ouders en dat het rondkomen naast alle betalingen niet makkelijk is.”

Enkele kinderen die met hun ouders of oma boodschappen aan het doen waren, geven aan dat zij het heel leuk vinden. “Het is vandaag geen zaterdag en ik ben op de markt. Ik heb mijn mooie kleren aan en doe boodschappen met mama”, zegt Armando. “Mijn broer moet naar school en die zie ik na school weer. Nu kan ik genieten met mijn moeder in de stad en ook leren koken. Mama helpt mij ook met mijn schoolwerk en dat vind ik leuk. Vroeger kon zij dat niet. Dat deed ‘nana’ dus mijn opa eerder met mij. Die ook naar de hemel is door het virus. Papa zie ik pas in de avond, dus ben ik alleen met mijn moeder thuis. Ik heb veel kunnen leren en begrijp dingen ook veel meer.”

Melissa, die met haar vader op het werk was, geeft aan dat zij op zo’n manier uitgaat en ziet hoe haar vader werkt. Haar vader zegt, dat het niet zo makkelijk is voor zijn vrouw om verlof te krijgen of om het kind mee te nemen naar het werk. “Ik ben mijn eigen baas en weet wel hoe het hoort. Als ik naar een klant moet, komt zij soms mee. Als het iemand soepel is en de situatie begrijpt komt zij mee naar binnen, ander zit zij in de auto en maakt een van haar oefeningen of kleurt. Maar mijn oog is wel op haar gericht. Mijn vrouw geeft haar een paar oefenwerkjes en regelt haar eten voor zij naar het werk gaat. Het is een leuke ervaring, terwijl ik bespaar en kwaliteit tijd doorbreng als vader met mijn dochter. Ik hoop alleen dat de prijzen een beetje verlaagd worden, want dat maakt het alleen moeilijk. Ik ben nog in staat mijn kind mee te nemen, maar anderen hebben het veel moeilijker.”

TM

error: Kopiëren mag niet!