Droomfinale Australian Open: Nadal gaat 30 januari voor 21e grandslamtitel tegen Medvedev

Rafael Nadal gaat zondag 30 januari op voor zijn 21e grandslamtitel. In een boeiend gevecht rekende hij zaterdag af met de Italiaan Matteo Berrettini, waardoor hij voor de zesde keer in de finale van de Australian Open staat (6-3, 6-2, 3-6, 6-3). Daarin treft hij Daniil Medvedev die met 7-6 (5), 4-6, 6-4 en 6-1 won van de Griek Stefanos Tsitsipas.

Nadal begon uitstekend en leek al snel zonder veel problemen op weg naar de finale. In de eerste twee sets gaf hij nauwelijks iets weg tegen Berrettini, die moeizaam in zijn spel leek te komen. Binnen anderhalf uur stond de Spanjaard 2-0 voor in sets.

Maar, de Italiaan kwam sterk terug in de derde set. In de laatste drie games won hij 12 van de 13 punten, waarmee hij een kentering leek in te zetten. Vooral op zijn eigen service was Berrettini een tijdje ongenaakbaar met een reeks van vijf lovegames en 23 punten.

Nadal serveerde echter ook sterk, waardoor het verschil na die indrukwekkende reeks in set vier nog niet was gemaakt. Sterker nog, Berrettini overleefde op 4-3 voor Nadal een break-point. Het was daarma nog niet gedaan en het tweede break-point viel wel de kant van Nadal op. De Spanjaard kon direct serveren voor de wedstrijd. Berretini pakte nog het eerste punt, maar had vervolgens geen verweer meer in huis.

Nadal heeft net als de afwezige Roger Federer (geblesseerd) en Novak Djokovic (visum ingetrokken) twintig grandslamtitels gewonnen. De Spanjaard kan in Melbourne het record van 21 titels alleen in handen krijgen.

Nadal staat voor de zesde keer in de eindstrijd van het toernooi in Melbourne, maar hij won in zijn lange carrière pas één keer de Australian Open en dat was lang geleden, in 2009. Toen versloeg hij Federer na 5 sets en bijna 4,5 uur tennis.

Medvedev in 2.5 uur sterk voor Tsitsipas

Nadal staat zondag tegenover Medvedev, die zich in 2,5 uur langs Tsitsipas sloeg. Het was bij 4-4 dat Medvedev zijn tegenstander voor het eerst echt onder druk zette door op 0-40 te komen, maar de Griek overleefde knap. Medvedev was wel een stuk dominanter in zijn servicegames, pas bij zijn zesde opslaggame moest hij toestaan dat Tsitsipas een punt maakte. De Rus bleek in de tie-break ook nipt de sterkste.

Medvedev valt uit tegen scheidsrechter

Tsitsipas sloeg echter direct terug door zijn tegenstander in de openingsgame van de tweede set te breaken. Medvedev sloeg even later terug, maar Tsitsipas brak zijn een stuk minder sterk serverende tegenstander nogmaals en verzilverde het dit keer met setwinst. Medvedev had kort daarop een aanvaring met de scheidsrechter, die hem een straf gaf nadat Medvedev niet mis te verstane kritiek had op de vele coaching die Tsitsipas vanaf de tribune kreeg. “Hoe kan je zo slecht zijn en de halve finale van een grand slam leiden?”, zo uitte hij zijn frustratie.

Het maakte dat het publiek in de Rod Laver Arena steeds meer op de hand van Tsitsipas kwam. Medvedev werd als hij moest opslaan regelmatig uitgejouwd en een keer werd er zelfs geschreeuwd op het moment dat de Rus zijn opslag inzette. Hij bleek echter onverstoorbaar en sloeg aan het einde van de derde set hard toe op de service van Tsitsipas, waardoor hij direct de set pakte. Daarna was het eigenlijk zo goed als gedaan voor Tsitsipas. Hij behield in de vierde set slechts een keer zijn service en kon zich geen moment terug de wedstrijd in knokken.

Medvedev betuigde later spijt betuigd voor zijn woede-uitval. “Die emoties zijn niet goed, ik verlies er te veel energie mee. Ik heb er ook iedere keer weer spijt van, want het is niet aardig. Ik weet dat iedere scheidsrechter zijn best probeert te doen”, zei de Rus.”Ik kan heel emotioneel worden en ik heb er aan gewerkt. Het helpt me om wedstrijden te winnen, dat weet ik. In het heetst van de strijd verlies ik mezelf.”

error: Kopiëren mag niet!