Ashleigh Barty eerste Australische die Australian Open wint sinds O’Neil in 1978

Ashleigh Barty (25) heeft zaterdag 29 januari geschiedenis geschreven in haar eigen Australië. De nummer één van de wereld won voor het eerst de Australian Open en werd de eerste Australische die dat presteert sinds Chris O’Neil in 1978. Barty verloor tijdens het toernooi geen enkele set en klopte ook de Amerikaanse Danielle Collins in twee sets: 6-3, 7-6(2).

De 28-jarige Amerikaanse Danielle Collins stond voor het eerst in een finale en kwam in 2019 al eens tot de halve finales in Melbourne, maar een eindstrijd speelde de nummer 30 van de WTA-ranking nog nooit. Barty heeft Roland Garros en Wimbledon al eens op haar naam geschreven. Het was zaterdag haar eerste finale in haar thuisland. Sinds 2019 haalde ze achtereenvolgens de kwartfinale, halve finale en kwartfinale. 

Dat Barty – de eerste Australische in de Australian Open-finale sinds Wendy Turnbull in 1980 – in gezelschap van honderden landgenoten verkeerde, was tijdens de partij goed te merken. Zeker toen Barty in de eerste set haar Amerikaanse opponente wist te breken bij een stand van 3-2 en er 4-2 van maakte. Het bleek direct de beslissing in de eerste set want beide tennissters wisten vervolgens hun eigen service te behouden waardoor de set met 6-3 naar Barty ging. 

In de tweede set beet Collins fel van zich af. Bij elk punt dat ze maakte, balde ze haar vuist en ondersteunde ze die met een flinke oerkreet. Alsof ze tegen Barty en alle Australiërs wilde zeggen: ‘Kom maar op!’ En met resultaat bovendien: Collins wist Barty in de tweede game te breken, waarna ze dat in de zesde game herhaalde en een 5-1 voorsprong nam. Mede omdat Barty, die in die zesde game onder meer een dubbele fout noteerde, toch enigszins geïntimideerd leek door het felle spel van de Amerikaanse. 

Maar bij die 5-1 voorsprong wist Barty Collins direct weer terug te breken en nadat de Australische haar eigen servicebeurt behield, brak ze de Amerikaanse wéér. De Australische bracht haar landgenoten op de banken door zich van een 5-1 terug te knokken naar 5-5.

Omdat Collins en Barty vervolgens beide hun eigen game behielden, kwam het in de tweede set aan op een tiebreak. Daarin nam de Australische snel een ruime voorsprong, waarna ze liefst vier matchpoints kreeg. De druk was enorm voor de nummer één van de wereld, maar ze hield haar hoofd koel. Voor een uitzinnig Australisch publiek werd ze de eerste Australische in 44 jaar tijd die de Australian Open op haar neem schreef. Toen was het Chris O’Neil.

Weg naar de finale – Ashleigh Barty/Danielle Collins
1R: Lesja Tsoerenko (2-0) / Caroline Dolehide (2-0)
2R: Lucia Bronzetti (2-0) / Ana Konjuh (2-0)
3R: Camila Giorgi (2-0) / Clara Tauson (2-1)
4R: Amanda Anisimova (2-0) / Elise Mertens (2-1)
KF: Jessica Pegula (2-0) / Alize Cornet (2-0)
HF: Madison Keys (2-0) / Iga Swiatek (2-0)

error: Kopiëren mag niet!