Ranomi Kromowidjojo beëindigt professionele zwemcarrière

“Na 16 jaren topsport is mijn professionele zwemcarrière helemaal af. Als baby van 3 maanden oud nam oma mij al mee naar het bad en met 4 jaar had ik m’n zwemdiploma’s.” Woorden donderdagochtend 27 januari op de Facebookpagina van zwemster Ranomi Kromowidjojo.

“Zwemmen zal altijd mijn passie blijven, maar nu niet meer op professioneel niveau. Ik heb altijd geweten dat er meer is dan topsport, en dat het een onderdeel is van een groter geheel. Ik heb zoveel meer bereikt dan ik ooit had durven dromen! Dankzij al die jaren topsport weet ik dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf denkt, onder andere door de juiste gedachten te hebben. En ben er ook van overtuigd dat deze ervaringen mij nu ook gaan helpen met mijn volgende uitdaging om anderen te inspireren.”

Kromowidjojo schrijft, dat ze boeken vol kan schrijven met lessen. “Hoe de toekomst er exact uit gaat zien weet ik nu nog niet. Maar één ding weet ik wel, dit is niet het einde. Ik kan boeken vol schrijven vol lessen, mooie herinneringen, waardevolle vriendschappen, en alles wat ik heb meegemaakt als “pro”, iets wat ik trouwens als 12-jarige helemaal niet wilde want “dan moet je zo hard trainen en geen plezier meer maken”. 

Ze neemt zich eerst de komende periode voor om eindelijk eens tijd te maken om te proosten, toasten of eens spontaan op de koffie te gaan. ”En op een andere manier te genieten.”

“Nogmaals, dit is niet het einde, slechts van mijn professionele zwemcarrière.”

Zij is drievoudig olympisch kampioene, meervoudig Europees kampioene en meervoudig wereldkampioene. Kromowidjojo werd in 2012 olympisch kampioene op zowel de 50 als de 100 meter vrije slag. In 2018 werd zij wereldkampioen op de 50 meter vlinderslag.

Kromowidjojo werd overigens in 1990 geboren in Sauwerd, provincie Groningen, als dochter van een Surinaams-Javaanse vader en een Nederlandse moeder. Na 15 jaren was ze begin januari 2018 voor ruim een week nog met vakantie in Suriname.

Klik op de link voor een mooi interview in 2014 op RTV Noord met Kromowidjojo: https://www.youtube.com/watch?v=TznlyUaCKp4.

PK

error: Kopiëren mag niet!