“Het leven wordt van kwaad tot erger gemaakt”

Alle noodzakelijke behoeften zijn duur. Ook de kleine dingen die een gerecht compleet maken, zijn verhoogd in prijs. Brood wordt al zo duur gekocht. Nu worden melk en broodbeleg ook in prijs verhoogd. Uit een gesprek met enkele burgers begrijpt de krant, dat de dingen die nu dagelijks gebruikt worden zijn ei, tahoe, kousenband, droge garnalen, peper sambal of soms tomaat.

“Voor de kinderen is er wel een uitzondering gemaakt, wanneer zij naar school gaan”, zegt Deborah. “Het is dan brood chocoladepasta, pindakaas of soms worst.” De alleenstaande moeder geeft aan dat die een uitzondering zijn, omdat het duur is in de winkel. “De andere dingen voor beleg kan ik niet kopen. Kaas van SRD 32, salami worst van SRD 42, kippen worst van bijna SRD 50 en jam van bijna SRD 30 gaat me te veel worden. De kleine flessen chocoladepasta of pindakaas zijn ook niet te redden, maar kunnen vaker gebruikt worden.”

Deborah vind het heel jammer dat men niet meer kan genieten van een lekker broodje als vroeger. “Ik kan mij nog heugen, dat ik een lekkere brood bokking bracht, sardien, zoutvlees of grote garnalen, maar nu kan het niet. Het kan wel een keer gekocht worden, maar je gaat eerst goed moeten nadenken als het nodig is.”

Gary heeft aan, dat hij nu vaak brood met groente brengt naar het werk of brood ei. “Vroeger had ik al die geweldige dingen, waaronder soms rund, kaas met worst zo lekker gesmolten, brood frikandel of een zelfgemaakte burger. Vaak kreeg ik ook wat lekkers mee een KitKat of een wafel, maar heb dat ook niet lang gegeten. Alles is duur geworden, over dat portie eten ga ik het niet hebben. Als broodbeleg al zo duur is, wil ik niet weten wat een portie grote garnalen kost met buitenlandse groenten en een lekkere nasi. Het is helemaal geen normaal ding hoor. Vooral babyvoeding is onbetaalbaar. Een werkende moeder, die pas bevallen is, kan niet optimaal melk kopen. Zij gaat dan moeten kolven om melk achter te laten en kan ook niet lang weg blijven. Om nu over te stappen van borstvoeding naar blik melk is een grote stap”, zegt Gary.

“Ik zie het zelf thuis. Er moet een betere oplossing komen. Het leven van ons als burger wordt van kwaad tot erger gemaakt.”

TM

error: Kopiëren mag niet!