Interesse luchtvaartmaatschappijen voor vluchten naar Paramaribo groeit

De interesse voor lijnvluchten naar Paramaribo is aan het groeien. In de luchtvaartwereld is het herstel inmiddels volledig op gang gekomen. Wereldwijd schijnt het aantal vliegreizen langzamerhand weer de pre-Covid niveaus te halen. Paramaribo met de luchthaven te Zanderij, de Johan Adolf Pengel Luchthaven, is daar niet achter gebleven. Inmiddels hebben bijna alle carriers hun operaties hervat. Ook schijnt er bij overige luchtvaartmaatschappijen interesse te zijn om Suriname aan te doen.

Jetair Caribbean komt met lijndienst

JetAir Caribbean heeft aangekondigd dat zij vanaf begin april Paramaribo vanuit Curaçao zal aandoen. Inmiddels is het al mogelijk om tickets te boeken. Jetair Caribbean is een Antilliaanse luchtvaartmaatschappij. Het hoofdkantoor is gevestigd op Curaçao. De maatschappij biedt vluchten aan tussen Sint Maarten en Curaçao. Anno 2020 heeft Jetair twee Fokker 70’s in de vloot.

Inmiddels voert het Arubaanse ‘Aruba Airlines’ ook vluchten uit op de route Oranjestad-Georgetown, Guyana. 

Van oudsher is er veel interactie geweest tussen Suriname en de Nederlandse Antillen. Door de jaren heen hebben vele luchtvaartmaatschappijen de lijndienst onderhouden. Echter zijn vele ook failliet gegaan. Het Antilliaanse InselAir is hier een recent voorbeeld van.

Ook de SLM onderhoudt al decennia de lijndienst tussen Suriname en de Antillen. Later ook Miami in Florida. Momenteel is de SLM in zeer moeilijk vaarwater en beschikt niet meer over eigen toestellen. Het Surinaamse Fly Allways is een nieuwe speler die regionale routes onderhoudt. De Surinaamse maatschappij heeft 3 Fokker 70 toestellen in haar vloot. 

TCT geeft toestemming

Eerder gaf het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) aan, dat zij zich sedert 2020 buigt over aandachtspunten en vraagstukken vanuit de sector “Transport” met betrekking tot gestrande passagiers als gevolg van de Covid-19-pandemie. Met betrokkenheid van de Associatie van Reisagenten in Suriname (ASRA) heeft het ministerie overleg gehad met respectievelijk COPA, GOL en Caribbean Airlines.

Ook het regionale Caribbean Airlines heeft toestemming gekregen om lijndiensten te hervatten op de route Paramaribo-Port of Spain vv. Dit gebeurde na overleg met de carrier en TCT, onder minister Albert Jubitana. Hiermee zijn bijna alle pre-Covid luchtvaartmaatschappijen terug op de Surinaamse route. Het is onduidelijk of het Nederlandse TUI zal terugkeren.

SAM

error: Kopiëren mag niet!