Baby miereneter uit Coronie in de Paramaribo Zoo

De Paramaribo Zoo is een publiekslieveling rijker. Een baby miereneter werd vorige week gevonden in het district Coronie. Tijdens het zwemmend oversteken raakte de moeder verstrikt in een visnet. In een gevecht op leven en dood lukte het de baby om op de rug van de moeder in leven te blijven totdat het gevonden werd. “Een beauty”. zegt vrijwilliger Willem Meijlink, die zaterdag arriveerde uit Amsterdam, Nederland. 

Hoofddierenverzorger Rahul Jethu bevestigt dat het dier zaterdag werd binnengebracht door medewerkers van Natuurbeheer. Meylink is geen toevallige gast in de Zoo. De voormalig medewerker van dierentuin Artis is een miereneter expert met 40 jaar ervaring.

Ruim 12 jaar geleden was Meijlink de persoon die een van de huidige miereneters, Miertje, vanuit het binnenland naar de dierentuin bracht. Directeur John Altenberg noemt deze samenloop van omstandigheden een geluk voor de Paramaribo Zoo om een dergelijke expert juist op dit moment in de dierentuin te hebben. De voormalig medewerker van Artis is momenteel in Suriname om een quarantaine verblijf voor de Paramaribo Zoo te maken. Eerder was Meijlink de stuwende motor achter de beide apeneilanden, het slangenverblijf en de huidige biotoop van de miereneters, Miertje en Mimi. Met deze aanwinst zullen bezoekers gauw kunnen genieten van de ‘Tamanwa’, zoals miereneters in Suriname ook bekend staan.

Altenberg laat weten, dat de dierentuin de kennis en ervaring heeft om miereneters in leven te houden. “Mensen denken vaak dat het gemakkelijk is om dit soort dieren te onderhouden.” Het is bekend, dat miereneters in gevangenschap een totaal ander menu hebben dan in het wild en daarmee zijn zij de duurste eters van de Paramaribo Zoo.

“Dat Meijlink nu toevallig in Suriname is wil zeggen dat wij extra garantie hebben dat deze jonge miereneter het zal overleven.” De directeur kijkt ook terug op de vondst van miereneter ‘Mimi’ die destijds ook werd gevonden op de rug van de moeder. “De moeder werd doodgekapt en het jong werd achtergelaten”, denkt Altenberg hardop terug. Zeer waarschijnlijk hebben de belagers vanwege de schutkleur het jong niet gezien. Dat deze nieuwe aanwinst in een visnet is aangetroffen bestempelt Altenberg als “jammer”, maar kan het de vissers niet kwalijk nemen dat zij hun visnetten uitzetten om vis te vangen.

RB

error: Kopiëren mag niet!