Ogen wereldwijde olie- en gassector gericht op Suriname, Brazilië en Guyana na gesprekken

Suriname beschouwt 2022 als sleuteljaar voor olie- en gassector

Nu de olie- en gassectoren van Guyana, Suriname en Brazilië lijken te evolueren in de richting van nauwere samenwerking, zijn de ogen van de wereldwijde olie- en gassector gericht op het vervolgtraject. De Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi heeft onlangs de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en Guyanese president Irfaan Ali ontvangen voor trilaterale gesprekken.

Energie corridor

De drie Zuid-Amerikaanse presidenten hebben onder meer discussies over het creëren van een ‘energiecorridor’ gevoerd. Ook over  de waarschijnlijke voordelen die ze kunnen halen uit het creëren van kansen die kunnen voortvloeien uit hun gemeenschappelijke focus op het gebruik van hun olie- en gasbronnen om hun respectieve economieën te ontwikkelen, is besproken. Echter is vooralsnog weinig substantiële informatie vrijgegeven. 

Suriname maakt zich klaar

Nu Guyana momenteel in de schijnwerpers staat, gecreëerd door het begin van de olieproductie en de impact die dit heeft gehad op de interesse van investeerders in het land, maakt Suriname zich ook klaar, in afwachting van zijn beurt om te baden in de glans van zijn eigen olierijkdom. Het politieke bestuur in Paramaribo wacht op bevestiging van de oliemaatschappijen Total en Apache van hun definitieve investeringsbeslissing in het Block 58-project van het land dit jaar en daarna, de stap naar de eerste olie in 2025.

Ontwikkeling

Mocht het investeringsbesluit van de twee bedrijven vruchten afwerpen, dan zal de offshore-ontwikkeling van Blok 58 naar verluidt de op één na snelste uitvoering van de productie worden in het Guyana-Suriname-bekken, na het Liza Phase1-project in Guyana. 

Net als Guyana heeft Suriname een aanzienlijke mate van belangstelling van investeerders gewekt door aankondigingen van olie- en gasvoorraden van wereldklasse in het Guyana-Suriname Basin. De gemeenschappelijke belangen hebben geleid tot een golf van grensoverschrijdend diplomatiek verkeer, waaronder uitwisselingsbezoeken op presidentieel niveau en overeenkomsten om bilaterale initiatieven na te streven die bedoeld zijn om de samenwerking op zowel olie- als niet-oliegebieden van ontwikkeling uit te breiden.

SAM

error: Kopiëren mag niet!