Wereld Knuffeldag niet gebruikelijk in Suriname

Op vrijdag 21 januari was het Wereld Knuffeldag. Knuffeldag is een jaarlijks terugkerende feestdag rond het thema knuffelen. Deze feestdag werd voor het eerst gevierd in de Verenigde Staten en nu ook in andere landen. Het idee achter knuffeldag is iedereen aan te moedigen om familie en vrienden vaker te knuffelen.

In Suriname kijkt men echter vreemd op bij het horen van zo’n dag. “Wereld knuffeldag? Hoe heb ik deze dag gemist dan? Kunnen we deze dag opnieuw vieren?”, klinkt het. Ook is men van mening dat er niet voor alles een speciale dag in het leven geroepen hoeft te worden. Maar, ook is knuffelen geen normale trend meer sinds de Covid-pandemie. Velen denken eerder aan afstand houden. Toch blijkt uit wetenschappelijke studies dat knuffelen heel erg belangrijk is. 

Knuffelen belangrijk

Volgens wetenschappelijke studies is knuffelen een goed medicijn tegen zowel fysieke als geestelijke klachten. Knuffelen vermindert stress en geeft een rustig gevoel. Het werkt als pijnstiller en bevordert genezing en groei. Het vermogen om te leren wordt vergroot en ook wordt men daardoor socialer, vriendelijker, liefdevoller, vrediger en minder agressief.

Wanneer je iemand knuffelt of aanraakt komt het hormoon oxytocine vrij. Dat wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd genoemd. Het zorgt voor een gelukzalig en fijn gevoel, zonder dat men iets speciaals voor hoeft te doen.

Voor kinderen blijft knuffelen ook heel erg belangrijk. Kinderen krijgen daardoor een gevoel van zekerheid, troost en geborgenheid. Baby’s die vanaf het prille begin geknuffeld worden, ontwikkelen zich vaak beter. Ook wordt door onderzoekers aangegeven dat de positieve effecten op latere leeftijd nog zichtbaar zijn. In Suriname is knuffelen niet in elke cultuur gebruikelijk. Tegenwoordig kan knuffelen ook alleen nog binnen het gezin. In tijden van de Covid-pandemie wordt knuffelen buiten het gezin zeker afgeraden. 

SK

error: Kopiëren mag niet!