Wayana’s bouwen naar Ecuadoraans model boten die varen op zonne-energie

De Wayana inheemse gemeenschap, rond Kawemhakan (Anapaike) treft voorbereidingen om boten die varen op zonne-energie te ontwikkelen. De vaartuigen zijn hierdoor milieuvriendelijk en kostenbesparend.

De initiatiefnemer in Suriname, Stichting Mulokot, een inheemse organisatie die het traditioneel gezag van de Wayana bijstaat, voert dit project uit in samenwerking met de Achuar inheemsen in Ecuador. Daar is de technologie reeds in werking met hulp van Kara Solar, een producent van boten op zonne-energie, zo bericht de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, VIDS. 

Oliver Utne, General Coordinator van Kara Solar in Ecuador, bevestigt in een reactie tegenover Dagblad Suriname de samenwerking met Mulokot: “Wij werken inderdaad met de Wayana via de organisatie Mulokot. Onze steun bestaat uit het zorgen voor materiaal, technische ontwerpen en training.” 

Met deze partners en financiering van de non-profit organisatie Nia Tero, zal Suriname ook behoren tot één van de landen, waar vaartuigen op zonne-energie worden ontwikkeld. Behalve Ecuador en Suriname, zullen ook gemeenschappen in Brazilië en op de Solomonseilanden (Grote Oceaan) de techniek toepassen. “We zijn nog in een onderzoeksfase om uiteindelijk een product te kunnen leveren dat aangepast is aan onze eigen Surinaamse omstandigheden en op de stroomversnellingen, de sula’s, in onze rivieren”, zegt Jupta Itoewaki, voorzitster van de stichting Mulokot Kawemhakan.

Zij kan nog niet zeggen hoeveel boten vervaardigd gaan worden, maar verwacht dat er genoeg vaartuigen gebouwd zullen worden om de Wayana’s goed van dienst te zijn. Deze kunnen ingezet worden voor onder andere het vervoer van scholieren en goederen. 

De Wayana inheemsen worden getraind in het bouwen, onderhouden en besturen van deze boten. Ook zullen ze kennis en vaardigheden aanleren om te werken bij de oplaadstations die op strategische plekken langs de rivieren opgezet zullen worden.

Itoewaki wijst erop dat het bij zonne-energie gaat om groene stroom die milieuvriendelijk is. Die heeft geen of veel minder schadelijke effecten op de natuur. Zo zegt ze, zal er geen uitstoot van gassen zijn en de energie zorgt ook voor minder lawaai. Daarnaast is zonne-energie goedkoper en de Wayana’s kunnen het geld dat ze hiermee besparen aan andere doeleinden besteden.

De Wayana’s hebben aangetoond zeer innovatief te zijn en oog te hebben voor hun natuurlijke leefomgeving. Zo zijn ze al gestart met het kweken van eigen vis, die veilig, zonder kwik, gegeten kan worden en ook zorgen de Wayana’s voor hun eigen schoolgebouw en onderwijs aan hun kinderen, omdat maatregelen vanuit ‘Paramaribo’ maar op zich laten wachten en de inheemse Wayana’s niet afhankelijk willen zijn van de stad.

De Achuar is een Amazone-gemeenschap van zo’n 18.500 individuen langs weerszijden van de grens tussen Ecuador en Peru. Vanaf het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw waren de Achuar een van de laatste van de Jivaroan-groepen die nog steeds over het algemeen niet werden beïnvloed door contact van buitenaf. De naam Achuar betekent overigens “de mensen van de aguajepalm”.

PK

error: Kopiëren mag niet!