Nog een week uitstel in tariefkwestie huisartsen

In de kwestie rond de vaststelling van een nieuw abonnementstarief van huisartsen voor hun dienstverlening aan de zorgverzekeraars SZF en Survam (Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen) heeft de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) besloten om nog een week te wachten. Daartoe is vrijdagavond besloten op verzoek, deze keer van de zorgverzekeraars.

Twee weken geleden hebben de huisartsen via de VMS publiekelijk gewaarschuwd voor een “dreigende escalatie” indien de zorgverzekeraars  voor 13 januari niet over de brug zouden komen met nieuwe abonnementstarieven. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft toen geïntervenieerd en de VMS gevraagd hem tot 21 januari vorige week de tijd te geven om samen met de leiding en directie van SZF zich te buigen over de calculaties van een accountantsrapport met daarin het verhoogd tariefbedrag.

Dagblad Suriname verneemt, dat de accountant na berekeningen is gekomen tot een tarief van rond SRD 129 per verzekerde patiënt. Het huidig tarief is SRD 30 voor SZF en SRD 32 voor de Survam. Deze tarieven dateren van enkele jaren geleden. Vanwege de ernstige geldontwaarding zijn deze thans verre van toereikend om op een verantwoorde wijze het Huisartsenbedrijf (HAB) draaiende te houden en de levensstandaard van de huisarts om een aanvaardbaar minimum niveau te houden. Deze situatie leidt volgens de VMS tot sterke demotivatie en de kwaliteit van de huisartsenzorg leidt er ook sterk onder. Individuele artsen verklaarden tegenover Dagblad Suriname, dat men niet langer meer bereid is voor een “hongerloon” te werken.

De waarschuwing voor een “dreigende escalatie” waarbij de dienstverlening niet gegarandeerd zal zijn, staat volgens de huisartsen nog recht overeind.

SS 

error: Kopiëren mag niet!