Covid-maatregelen weer zonder nadere toelichting beetje aangepast – Avondklok twee uurtjes verruimd

Plotseling werd de samenleving zaterdagmiddag rond vier uur verrast met aangepaste Covid-maatregelen, zonder verder enige nadere toelichting. 

De avondklok is per zaterdagavond weer een beetje verruimd en geldt van elf uur in de avond tot vijf uur in de ochtend. Weer twee uurtjes erbij gekregen van het ministerie van Volksgezond en weer zonder enige toelichting. Bedrijven krijgen geen ruimte om hun bedrijfsvoering weer aan te passen aan de zo kort van tevoren aangekondigde aanpassingen.

Een horecaondernemer laat via zijn Facebookpagina al meteen weten: “Manager Amar stelt om 16 uur de klok effe bij, ingaande vandaag. De man heeft nog steeds geen benul wat voor gevolgen die kutklok heeft op je hele bedrijfsvoering.”

Commerciële binnenlandse vluchten voor regulier passagiersverkeer zijn vanaf 22 januari toegestaan en openingstijden van commerciële lokaliteiten en restaurants zijn nu van 05:00 uur tot 22:00 uur. Dat zijn de drie meest ‘opvallende’ versoepelingen.

Velen zullen het jojo-beleid van de gezondheidsautoriteiten beu zijn, vooral als het gaat om de avondklok-maatregel. Het probleem is, dat niet wordt uitgelegd waarom de avondklok gehandhaafd blijft. Vooral, nu algemeen bekend is, dat in vele landen wereldwijd die maatregel is afgeschaft, simpelweg omdat wetenschappers niet in staat zijn aan te tonen of een avondklok effect heeft op het aantal dagelijkse Covid-besmettingen. Het is dan ook onverklaarbaar waarom in Suriname Volksgezondheid zo krampachtig, want dat is het, die maatregel in stand houdt, al sinds medio maart 2020!

De doorsnee burger begrijp het handelen van Volksgezondheid en het Outbreak Management Team niet meer. Ook vraagt men zich af hoe de gezondheidsautoriteiten de tijden van een avondklok vaststelt, op grond waarvan? Het lijkt op natte vingerwerk dat iedere leerling van groep drie ook zou kunnen doen.

Tot nu toe was het argument van Volksgezondheid om de avondklok in stand te houden steeds weer om illegale (huis-)feesten tegen te gaan. Maar, dat argument snijdt al langere tijd geen hout meer. Iedereen weet dat het schort aan de handhaving en dat dergelijke feesten en partijen sowieso plaats zullen blijven vinden, avondklok of niet. Daarenboven hebben de gezondheidsautoriteiten nooit kunnen aantonen of de avondklok effect, welk effect dan ook, heeft op het aantal dagelijkse besmettingen. Tijdens Covid-update persconferenties wordt telkenmale gegoocheld met cijfers en statistieken, maar nooit is gegoocheld met cijfers en statistieken als gevolg van de avondklok-maatregel.

De redactie van Dagblad Suriname heeft in het weekend getracht een reactie te krijgen van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, maar vooralsnog heeft hij niet gereageerd op de twee cruciale vragen waarom de avondklok-maatregel nog steeds wordt gehandhaafd en waarom de tijd weer is aangepast van negen uur naar elf uur ‘s avonds. Waarom twee uurtjes? Wat is de wetenschappelijke reden daar achter? Zou iemand het weten? Waarschijnlijk is het antwoord: Neen!

PK

error: Kopiëren mag niet!