Startsein sportcomplex Shuriken in Nickerie door boombeplanting

Stichting Shuriken heeft afgelopen woensdag in Nickerie het startsein gegeven voor een eigen sportcomplex. Uniek voor het gebeuren is dat niet de traditionele eerstesteenlegging plaatsvond, maar dat honderden fruitbomen werden geplant.

Initiatiefnemer Nowieldath Khedoe, die zelf de karatesport beoefent, vertelt dat sporten en fruit eten belangrijk zijn voor de gezondheid. Een atletiekbaan rondom de fruitbomen moet samen met een gebouw helpen om dit doel te halen. “Een hele mijlpaal voor mij”, laat Khedoe opgelucht en trots klinkend weten.  Aanwezigen kregen de gelegenheid om een boom te plaatsen. Ook een vertegenwoordiger van de districtscommissaris heeft een boom geplant, merkt Khedoe op.

De activiteit vond ook nog plaats op zijn jaardag. Vanuit Paramaribo liet ook de ECTAD (Eastern Caribbean Trading Agriculture Development Organization) zich vertegenwoordigen.

Het eerste traject heeft ruim SRD 50.000 gekost. “Alles is duur geworden, ook het aanleggen van de inrit is duur”, zegt Khedoe. Toch wil hij dat sporters van de kokos- en mangobomen mogen genieten wanneer deze eenmaal vrucht zullen dragen. “De mensen hoeven het niet te kopen, maar mogen er gratis gebruik van maken.” Khedoe hoopt dat deze gedachtegang ook door anderen wordt overgenomen. “Want fruit is onbetaalbaar geworden voor velen.”

Hij geeft aan zelf ook ‘bang’ te zijn geworden om fruit te kopen door de hoge prijzen. “Een sinaasappel kost al SRD 5 en juist nu zijn fruitboosters nodig”, benadrukt de karateka. Meer van dit soort initiatieven zouden de toegang van gezonde voeding voor het volk vergemakkelijken. Van de week deelde hij nog een aantal zuurzakvruchten uit aan enkele personen. “Op die manier kunnen mensen hun gezondheid opkrikken”, besluit Khedoe uit Nickerie.

RB

error: Kopiëren mag niet!