SRD 641 miljoen aan TD’s toegewezen

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft afgelopen woensdag 19 januari bij de wekelijkse Termijn Deposito (TD) veilingen het bedrag van SRD 400 miljoen aan 1 weekse TD welke vorige week door de algemene banken was belegd en deze week vrij is gekomen, direkt weer voor 1 week kunnen “binden”. De rente voor de 1 weekse belegging is nu 74,5%. Vorige week was dat 75,2%. De banken hebben voor de 1 weekse veiling in totaal SRD 401 miljoen aangeboden, SRD 1 miljoen meer dan op de veiling was gedaan. 

Voor de 1 maandse TD, waarvoor de CBvS het volumebedrag van SRD 250 op de veiling plaatste, hebben de algemene banken deze keer SRD 240 miljoen aangeboden en toegewezen gekregen tegen de rente van 77,3%. De rente van de 1 maandse belegging vorige week was 78,9%.

In totaliteit hebben de algemene banken SRD 9 miljoen minder aangeboden dan het totaal OMO-volume van SRD 650 miljoen dat deze week op de veiling was geplaatst.

Volgens calculaties van Dagblad Suriname, heeft de CBvS per gisteren 21 januari een totaal volumebedrag van SRD 1,749 miljard “gebonden” in TD’s. Dit bedrag kan dus geen vraag uitoefenen op de deviezenmarkt. Dat is ook de kernbedoeling van de kortlopende TD veilingen; dus geldhoeveelheden uit het bankensysteem halen (“binden”) zodat die geen vraag kunnen uitoefenen op de vraag naar deviezen, waardoor er geen opwaartse druk ontstaat op de wisselkoers. De inflatie wordt daardoor in bedwang gehouden. Althans dat is de benadering van de CBvS en het IMF, Internationaal Monetair Fonds.

De jaar op jaar inflatie per eind november 2021 bedraagt 63,3%. Voor dit jaar 2022 is het IMF-actieprogramma erop gericht de inflatie terug te brengen naar 26%. Daarvoor zijn onder andere nodig de overheidsbegroting duurzaam houdbaar te houden, dus meer inkomsten binnenhalen en de uitgaven niet meer te doen zijn dan wordt binnengehaald aan inkomsten.

SS 

error: Kopiëren mag niet!