Gwamungindi Mwakipesile: “Seksueel misbruik komt vaker voor dan men denkt”

“Het blijft een taboe en dit kan niet!”

]Gwamungindi Mwakipesile heeft een Bachelor’s degree in psychologie en start dit jaar met haar Master-opleiding. Zij is al enkele jaren bezig met het coachen van mensen. Vorig jaar is Mwakipesile officieel gestart met haar coaching bedrijf  ‘Gwamu Mwakipesile Coaching’. 

Mwakipesile: “Ik leer mensen hoe ze ongeacht hun omstandigheden toch meer positieve acties en meer positieve emoties kunnen creëren voor zichzelf. Ik ben officieel een jaar bezig met m’n coaching’s bedrijf, waar ik mensen expliciet coach op het gebied van welzijn. Ik bied trainingen aan en one on one coaching.” Mwakipesile geeft te kennen dat mentale gezondheid een luxe is, omdat het heel veel geld kost. Zij probeert haar coaching op een dusdanige wijze aan te bieden waarbij de gemiddelde persoon het kan permitteren. 

From Surviving to Thriving

Op de vraag waarom zij gestart is met haar programma ‘From Surviving to Thriving’, met als onderwerp seksueel misbruik, geeft Mwakipesile te kennen dat het onderwerp seksueel misbruik dicht bij haar hart ligt. “De eerste invalshoek is dus: Iemand die het ook heeft meegemaakt en weet wat het is om te lijden en die figuurlijke rugtas op je rug te hebben. De tweede invalshoek is: Iemand die als intellectueel heeft gestudeerd om mensen te begeleiden en mensen te helpen. Toen heb ik eraan gedacht om beiden te combineren.”

Mwakipesile werd jaren geleden verkracht door een familie-vriend. In het programma van Vishant Poeran heeft Mwakipesile vorig jaar haar eigen ervaring gedeeld over seksueel misbruik. Zij geeft aan dat seksueel misbruik vaker voorkomt dan men denkt. “Toen ik mijn verhaal vertelde voordat ik het op een groter platform deed, zeiden 6 van de 10 vrouwen me: ‘Gwamu dat is ooit met mij gebeurd.’ Dan gaat het misschien niet om verkrachting in de volste zin van het woord, maar het gaat wel om seksueel overschrijdend gedrag. Van de 6 mensen vertelden 3-4 vrouwen dat ze het nooit verteld hebben. Toen ik dat vaker begon te horen, dacht ik van nee, volgens mij moeten we meer erover praten, vandaar dat ik op een groter platform ben gegaan. Toen ik mijn verhaal heb gedeeld kwamen er zoveel berichten binnen van mensen die me aanmoedigden, maar ook mensen die zeiden dat het hen ook is overkomen, maar nooit erover hebben gesproken of nog steeds te kampen hebben ermee.” 

Zij is met het programma gestart, omdat zij zag dat er nood voor was. “Ik wist het al, maar toen mijn video zoveel feedback kreeg, dacht ik van, er moet wat gebeuren. We moeten er meer over praten. Het blijft een taboe en dit kan niet! Teveel mensen lijden eronder. Ik heb voor dit onderwerp gekozen, omdat dit dicht bij me hart ligt. Ik heb aan den lijve ondervonden wat het is om jarenlang te worstelen ermee. Toen ik zelf naar therapie ben geweest, onder begeleiding ben geweest en zelf het contrast kon formeren om andere mensen te helpen, had ik door dat ik al die jaren niet hoefde te pinaren. Ik hoefde het al die jaren niet alleen te doen.” Bij dit programma gaat het dus om bewustwording te creëren.  

Hoe staan mensen in Suriname tegenover seksueel misbruik?

Mwakipesile: “Ik wil niet gaan generaliseren, dat mensen ervoor staan of tegen, maar wat ik wel heb gemerkt is dat een heleboel mensen zeggen dat ze nooit over seksueel misbruik hebben gesproken. Sommige mensen geven wel aan erover gesproken te hebben, maar de feedback die ze kregen zorgde ervoor dat ze weer dichtklapten. We zijn in een tweestrijd denk ik. We willen natuurlijk, dat mensen open en eerlijk zijn en dat mensen niet lijden, maar vaak wanneer onze kinderen, zusters of onze broers zich openstellen dan komt weer het traditionele, ‘zet de schande van de familie niet buiten, hou rekening’ en ga zo maar door.” Ook geeft Mwakipesile aan, dat ouders zichzelf verwijten als zoiets gebeurt, ‘dat ze niet goed op hun kinderen hebben gepast, dat ze hun best niet hebben gedaan’. “Wanneer dit gebeurd, willen we het bedekken, we willen niet erover praten, we willen doen alsof het niet bestaat.”

“We willen niet alleen maar overleven, maar echt leven”

“Het gaat in dit programma om vrouwen die het al hebben overleefd, maar er is een andere stap, we willen niet alleen maar overleven, maar we willen echt leven. We don’t want to survive, we want to thrive. En vandaar dat ik dit programma heb gecreëerd. Dit programma kost wat, maar bij mij gaat het ook om de bewustwording.” Voor degene die het nog niet kunnen betalen of nog niet ready zijn om zich open te stellen, heeft Mwakipesile een 6-delige videoserie gecreëerd. Daarin wordt onder andere besproken wat trauma met je doet, hoe je los kunt laten etcetera. De 6-delige videoserie is op YouTube te vinden. Het programma duurt ongeveer 2 maanden. Daarvoor zijn er groepstrainingen en privé coaching sessies. 

Meer bewustwording creëren

Mwakipesile wil dat eenieder die seksueel misbruik heeft meegemaakt naar de videoserie kijkt. “Het zal een eyeopener zijn. Ik wil dat iedereen begrijpt dat ze niet alleen zijn. Ik wil dat de mensen de videoserie zien en dat ze de tools erin gebruiken om hun eigen leven te transformeren. Verder wil ik meer bewustwording creëren voor mijn doelgroep. Ik wil dat de mensen het programma doorlopen en de transformatie meemaken.”

“Normaal wanneer we zorgen of problemen hebben, hebben we de neiging om ons terug te trekken, in ons huis, in ons hoofd. The number one rule in this life, the number one rule in this whole world, is to never worry alone. Als je dat door heb is de volgende skill om adequate hulp te zoeken. Dat kan bij een coach, een psycholoog of gewoon bij een goede vriend. Anno 2022 is er hulp, je hoeft niet met een rugtas te lopen. Het wordt tijd dat we dingen loslaten en echt een plek geven”, aldus Mwakipesile.

SK

error: Kopiëren mag niet!