Verhoging melkprijs op komst

Een verhoging van de prijs van melk en melkproducten is op komst. De prijsaanpassingen zijn onvermijdelijk, omdat de prijs van melkpoeder op de internationale markt de afgelopen tijden flink is gestegen. Melkpoeder lijkt ook schaars te gaan worden. Dewkoemar Sitaram, directeur van de Melkcentrale Paramaribo (MCP), bevestigt dat de prijs van melk en overige melkproducten verhoogd zal worden. De overheid is volgens hem bezig de nodige calculaties te maken. Daarbij wordt vooral de positie van sociaal zwakkeren in het oog gehouden. MCP wacht de instructies af van de regering om de prijsaanpassingen door te voeren. 

Begin deze maand, op 3 januari, heeft MCP met uitzondering van de prijs van 1 liter volle melk, haar prijzen al aangepast. De prijs van 1 liter volle melk bleef op SRD 15, maar die van halfvolle- en magere melk werd van SRD 17,50 per liter verhoogd naar SRD 22,50. De halve liter magere yoghurt kost thans SRD 30.

De prijsaanpassingen waren, en nu weer, volgens de MCP directeur noodzakelijk vanwege de verhoogde prijzen van alle andere inputs dan alleen die van importmelkpoeder. Ingrediënten zoals suiker en havermout zijn flink in prijs gestegen. Voor haar belangrijkste product, met name melk, is de afhankelijkheid van import melkpoeder heel groot, meer dan 60%. Dewkoemar Sitaram zegt ook te verwachten dat de regering de opkoopprijs van rauwe melk naar boven zal aanpassen. De laatste aanpassing van de opkoopprijs van rauwe melk voor de melkboeren dateert van 12 juli vorig jaar. Die is gesteld op SRD 10 per kilogram.  

De prijs van melkpoeder is de afgelopen maanden, evenals het bij alle andere producten en diensten het geval is, flink gestegen. De afgelopen maanden is de melkpoederprijs van US$ 4.000 per ton gestegen naar rond de US$ 6.300. Hoe de prijzen op de wereldmarkt de komende tijden zich zullen ontwikkelen is onduidelijk, doch in elk geval lijken die niet de richting omlaag te zullen gaan. Er lijkt zelfs een schaarste te zullen optreden. 

Minister Parmand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij ( LVV) heeft recentelijk laten weten dat hij maatregelen zal treffen om de lokale productie van rauwe melk verhoogd te krijgen. De melkveestapel moet minimaal met 1.500 melkproducerende koeien worden uitgebreid. De lokale consumptie van melk bedraagt 7 miljoen liter per jaar, terwijl de productie van rauwe melk rond de 2 miljoen per jaar ligt. Het gat wordt gedicht met importmelkpoeder. Daar zal geleidelijk aan van afgestapt moeten worden.

SS 

error: Kopiëren mag niet!