Activisten solidair met lot inheemsen Brazilië


Milieuactivist Erlan Sleur liet donderdag aan de rand van het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo met een groepje inheemsen een tegengeluid horen bij het staatsbezoek van president Jair Bolsonaro uit buurland Brazilië aan Suriname.

Sleur zijn bezorgdheid betreft de vernietiging van onder andere het Amazoneregenwoud. Hij geeft aan, dat de inheemsen in hun bestaansrecht worden bedreigd. “De ontbossing cijfers zijn niet omlaag gegaan en het blijkt dat ze juist zijn gestegen.” Sleur vraagt aandacht voor de beschermers van de Amazonebossen, de inheemsen. “Ze worden opgejaagd en vermoord en de daders worden niet berecht”, laat Sleur weten.

Solidariteit met deze doelgroep is daarom volgens hem van groot belang. “Want anders zijn de bossen totaal verloren. Als de inheemsen verdwijnen zullen de bossen het ook niet redden”, stelt Sleur. Hij verwijst hiervoor naar andere gebieden in Brazilië die nu reeds bossen hebben verloren. “Het Atlantisch bos is al voor 95 procent vernietigd.”

De activist noemt ook het project Arco Norte, waarbij het doel is om wegen naar het Noorden aan te leggen om verbouwde producten via een kortere weg naar de havens te vervoeren. “Nieuwe wegen betekenen vernietiging van het bos”, licht Sleur toe. Hij ziet een relatie tussen deze ontwikkeling en het feit dat de pers in Suriname geen vragen kon stellen aan de president van Brazilië.

Ook zou een milieuorganisatie, een toezichthouder op tropische bossen, Ibama (Instituut voor Milieu en Hernieuwbare Natuurlijke Hulpbronnen / Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis), in Brazilië systematisch zijn uitgehold. Dit lot ondergingen ook andere soortgelijke organisaties. “Het zijn de rijken die van de ontbossing profiteren. De arme Brazilianen uit het noorden profiteren hier niet van”, zegt Sleur, die donderdagmorgen en doek toonde met de tekst: ‘Fora Bolsonaro’ ofwel ‘Stop Bolsonaro’.

RB  

error: Kopiëren mag niet!