“Nu moeten wij rennen achter tijd en geld”


Meegaan met de tijd betekent ook veel meer uitgaven, benadrukken enkele burgers in een gesprek met de krant. Zij geven aan, dat zij vaak genoeg niet mee kunnen doen met de moderne tijd. “Als ik een tas van SRD 400, die ook voor even is, een schoen van SRD 300 die ook geen originele gezondheidsschoen is, kleren tot een totaal van SRD 500 koop en dan nog aan onderhoudspullen SRD 400 uitgeef, weet ik niet hoe ik ga eten of hoe ik naar het werk moet gaan of mijn kinderen busgeld moet geven”, zegt Elizabeth.

Zij is een alleenstaande moeder met een salaris van SRD 3000 en geeft aan, dat meedoen met iets ook betekent dat je moet gaan kijken wat belangrijk is. “Al de spullen die ik heb opgenoemd zijn ook spullen die je maar voor een korte periode kan gebruiken. Daarna ga je deze weer moeten vervangen. In deze tijd is een damestas een die je tenminste lang kan gebruiken al tussen de SRD 800 en SRD 1.500. Dan ga ik heb niet hebben over parfum, noch over de kleren van mijn kinderen. Hoe redt een alleenstaande, die ook zoveel lasten heeft, het om haar dingen te doen en zichzelf te verzorgen met een salaris van niet eens SRD 2.000. Ik haal het helemaal niet en moet kijken wat belangrijk is. Buitenshuis eten zelfs komt niet voor. Nu moet ik alleen maar prioriteiten stellen.”

Grand, die ook niet mee kan doen met de moderne tijd, geeft aan dat hij zich er soms voor schaamt om mensen in zijn huis toe te laten. “Ik ben blij met een onderdak en wat ik binnen heb, maar er wordt vaak kritiek geleverd, dus ontvang ik een ieder buiten. Zelfs de kinderen vragen je om enkele dingen te moderniseren. Ik heb een televisie die mijn moeder gebruikte, dus geen smart tv, geen internet en geen afstandsbediening. Een kast die ook uit de tijd van mijn moeder is en de andere apparaten waaronder een microwave en rijstkoker”, aldus Grand. 

De kinderen begrijpen de situatie ook, maar verlangen vaak naar meer. “Alleen om de kinderen een push te geven en om met een beetje met de tijd mee te gaan,  besloot ik een laptop te kopen waarvoor ik SRD 8.000 moest neertellen. Iets die zij goed kunnen gebruiken en waar mijn dochter ook mee kan verdienen met haar talent als ontwerpster. Ik moest met een salaris van niet eens SRD 4.000 gaan toveren. De kinderen hebben vorig jaar gelukkig nog een smart telefoon gekregen, dus nu betaal ik ook internet thuis. Het is wel een kleine upgrade, maar het kost ook veel”, benadrukt Grand. “Ik maak mij niet druk met wat ik niet kan hebben, zolang ik kan leven en eten, maar soms ga je ook prioriteiten moeten stellen wanneer je kinderen hebt.”

Enkele andere burgers geven aan, dat het ook voor hun niet gemakkelijk is, maar dat zij hun best proberen te doen. “Kijk als je kinderen hebt, ga je anders moeten denken. Vooral over je levensstijl. Als ouder ga je proberen je best te doen om het beste te geven en het beste te zijn. De afgelopen twee jaren zijn heel moeilijk geweest”, aldus een bezorgde moeder. “Ik hoop dat zaken anders bekeken kunnen worden, zodat wij ook kunnen genieten van de tijd. Nu moeten wij letterlijk en figuurlijk rennen achter tijd en geld.”

TM

error: Kopiëren mag niet!