Lau Lau-1 is de grootste ontdekking van Exxon voor kust van Guyana

Productie Venezuela in december 750.000 b/d, groei misschien niet duurzaam

Tot op heden zijn er meer dan 20 belangrijke ontdekkingen gedaan in het door ExxonMobil beheerde Stabroek Block voor de kust van Guyana. De grootste daarvan qua diepte is Lau Lau-1 die op 5 januari werd aangekondigd door de Amerikaanse multinational.

Grote diepte

De Lau Lau-1 put stuitte op ongeveer 96 meter hoogwaardige koolwaterstofhoudende zandsteenreservoirs. Om dit in context te plaatsen: de ontdekking in hoogte komt overeen met drie Georgetown Marriott Hotels die op elkaar zijn gestapeld. Het is ook meer dan twee keer zo hoog als de St. George’s Cathedral. Ook gerangschikt in de top vijf van grootste ontdekkingen in het Stabroek-blok op diepte zijn: Tilapia, Liza, Yellowtail en Longtail. Liza staat bekend als de grootste tot nu toe qua volume, met 800 miljoen tot 1,4 miljard vaten olie-equivalent.

Goed op weg

De ontdekking van Liza werd aangekondigd in mei 2015. Liza-1 was de eerste significante olievondst voor de kust van Guyana.  Volgens experts is de door president Ali geleide Guyanese regering goed op weg om de goedkeuring van de Local Content Law en de Natural Resource Fund Law in Guyana. “Beide instrumenten zullen ervoor zorgen, dat er transparantie en verantwoordingsplicht is bij de besteding van het oliegeld en dat er meer voordelen voor de burgers behouden blijven. We zijn duidelijk bezig met het opzetten van een platform dat Guyana een leider zal maken in de duurzame ontwikkeling van oliebronnen”, zei de Guyanese minister van Natuurlijke Hulpbronnen. De Guyanese president Ali wordt vandaag in Suriname verwacht voor besprekingen.

Venezuela bereikte in december 750.000 vaten per dag, maar de groei is misschien niet duurzaam

De 13 landen van de OPEC hebben afgelopen december 28,04 miljoen barrels per dag ruwe olie gepompt, een stijging van 190.000 b/d (barrels per day/vaten per dag) ten opzichte van de voorgaande maand, terwijl negen niet-OPEC-partners 13,98 miljoen b/d hebben gepompt. De winsten van Venezuela, Kazachstan, Saoedi-Arabië, Irak en Angola waren veel groter dan de verliezen van Libië en Nigeria, waardoor december de 10e opeenvolgende maand was dat de OPEC+-output toenam. Volgens het onderzoek had Venezuela de grootste stijging in de maand. Venezuela, dat nog steeds onderhevig is aan Amerikaanse sancties die de olieverkoop beperken, produceerde in december 750.000 b/d, zo blijkt uit het onderzoek, het hoogste sinds februari 2020. Maar. volgens experts zal dit niet duurzaam zijn. Suriname onderhoudt ondanks de wisseling van de regering goede betrekkingen met buurland Venezuela. 

SAM

error: Kopiëren mag niet!